Útoky barvou, s použitím plakátů a pomocí nápisů, spáchané prozatím neznámými pachateli, jsou přisuzovány odpůrcům přílivu migrantů; často se hovoří přímo o pravicových radikálech (nechyběl totiž ani symbol svastiky). V pondělí navíc přibyly další počmárané lokality – opět na území Prahy 2 a 3, připomněl Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie. Dohromady jde už o sedm případů.

Změna právní kvalifikace

Novinkou jsou podle jeho slov nejen nová místa, ale také změna právní kvalifikace. Původní podezření na trestný čin sprejerství možná vygraduje až ke zločinům proti lidskosti.

„Kriminalisté zabývající se problematikou extremismu došli k závěru, že obsah textu zavdává podezření ze spáchání dalších trestných činů: podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a ještě projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačování práv a svobod člověka," vysvětlil Hulan.

S tím, že za nové situace by pachateli či pachatelům mohly hrozit až tři roky odnětí svobody.

Hledání vzájemné spojitosti

Kriminalisté nyní zjišťují indicie k jednotlivým případům, hledají jejich vzájemné spojitosti (už v neděli se objevilo upozornění, že jde o takzvané „hate free" zóny deklarované jako místa bez diskriminace či nenávisti) – a také vyhodnocují velké množství zajištěných stop.

Současně hledají svědky, kteří by mohli cokoli uvést k osobám podezřelých. Jakékoli postřehy či pouhé indicie jsou vítány na lince 158.

Čtěte také: 'Uprchlíci táhněte'. Policie zkoumá extremistické nápisy v Praze