Z toho bylo devět zadrženo a předvedeno. Jednalo se výhradně o mongolské státní příslušníky. Policisté šli najisto. „Některé ze zadržených jsme sledovali už několik měsíců,“ řekla Deníku mluvčí pražské cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Každý čtvrtek, v pět ráno, přijíždí na hlavní nádraží mezinárodní rychlík Ulánbátar – Praha a v něm několik desítek Mongolů, kteří usilují o získání práce.

Policisté obklíčili nádraží

„Zátah začal už ve čtyři hodiny ráno. Do půl hodiny jsme obsadili a neprodyšně uzavřeli všechny přístupové cesty k nástupišti,“ řekla Rendlová. Tím policisté zamezili zprostředkovatelům práce kontaktovat příchozí na nástupišti, protože je ještě před příjezdem vlaku zadrželi.

Mongolové, kteří krátce po páté hodině ranní vystoupili z vlaku, se nestačili divit. Na nástupišti na ně čekala policie. „Prověřili jsme jejich doklady. Ti, kteří je neměli v pořádku, byli zadrženi, zbývající byli okamžitě propuštěni,“ sdělila Rendlová.

Zaměřeni na zprostředkovatele

„Zaměřili jsme se ale hlavně na ty, kteří příchozím z vlaku zařizují v Praze a okolí práci,“ uvedl velitel zásahu Jiří Kopečný. Tyto osoby nebyly na nástupiště vůbec vpuštěny.

Zprostředkovatelé údajně slibují svým krajanům finančně výhodné pracovní uplatnění a lepší životní podmínky, než mají v Mongolsku. „Opak je ale pravdou. Podle našich zjištění zde Mongoly čeká otrocká práce, nejčastěji v podobě pásové výroby a tristní živobytí na ubytovnách,“ vysvětlila Rendlová.