Na začátku nešlo o nic dramatického. Hodinu po poledni hlídku celníků na rychlostní silnici R7 upoutalo osobní auto Renault Fluence se slovenskou značkou – a tak se na ně vůz s majáky na střeše „pověsil".

Celníci měli jasný záměr: auto zastaví ke kontrole na nejbližším bezpečném místě. To se naskytlo na odstavné ploše u Komořanského tunelu. Řidič zastavil – sotva ale celníci vystoupili ze svého vozu, práskl do koní pod kapotou se zjevným úmyslem zmizet. Udělal pro to, co mohl – a co motor jeho auta zvládal; místy se hnal až dvoustovkou.

Celníkům, kteří ho pronásledovali, ale neujel, i když po Pražském okruhu kličkoval mezi auty zběsile – a také velmi nebezpečně. Prořítil se až na dálnici D1, z níž pak sjel exitem 15 směrem na Velké Popovice. „Pokračoval přes dva kruhové objezdy, které projel v protisměru, na silnici číslo107. Před Velkými Popovicemi odbočil na polní cestu, po které ujížděl nepřiměřenou rychlostí směrem na Kunice," konstatovala Matějková.

Ani tam hlídla neuspěla se snahou řidiče renaultu zastavit. Uprchlík ostře zahnul do pole a porostem ujížděl stovky metrů. Uháněl, dokud jeho auto nezapadlo; zůstalo vězet v příkopu oddělujícím pole a přilehlý travnatý porost.

Útěk od volantu

Ani v té chvíli to ale řidič nechtěl vzdát. Vyskočil od volantu a uháněl dál po svých. Namířil si to přímo k oplocení nedalekých zahrad; plot v kalupu nejspíš přehlédl. Celníci ho dostihli – a před namířenou hlavní služební zbraně zacvakla želízka…

Už zběžná obhlídka místa naznačila, že dotyčný moc dobře věděl, proč chce zmizet za každou cenu. A ještě v poslední chvíli zachránit, co se dá. Na spojnici mezi opuštěným autem a místem dopadení řidiče se totiž našly tři igelitové pytlíky plné bílých tablet. Svěřenec přizvaného psovoda pak označil místo v autě, kde se látka projevující se jako droga původně nacházela: v prostoru před předním sedadlem spolujezdce.

Pak už mohlo dojít na účtování. Ze zajištěných 30 kilogramů tablet by bylo možno vyrobit osm kilogramů pervitinu – což při běžné ceně na černém trhu 1000 Kč na gram obnáší osm milionů korun. Pro cizince, který skončil v rukou policie, nicméně jsou nyní aktuální zcela jiné počty: trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami – to může „hodit" trest odnětí svobody v délce až deseti let.