„Celníci objevili živé exempláře při běžné kontrole zavazadel za použití rentgenu, kdy se jim nezdál jejich obsah," uvedla Miškovská. V látkovém kufru skutečně našli dvě krabice a bubínek z přírodního materiálu ukrývající vskutku netradiční kontraband: celkem 221 chameleonů a 15 gekonů. Pracovníci České inspekce životního prostředí následně potvrdili, že jde o živočichy, jejichž transport se neobejde bez vývozního povolení orgánů Madagaskaru a dovozního povolení ochránců životního prostředí na české straně. „V jednom ze zavazadel byla nalezena i živá užovka ukrytá v látkovém pytli," poznamenala Miškovská.

Věc nadále zůstává v šetření. Cizinec je podezřelý ze spáchání trestného činu – a podle všeho se u soudu bude zpovídat z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

V případě uznání viny by mohl padnout až tříletý trest odnětí svobody – ovšem jestliže by se prokázalo, že šlo o skutek spáchaný ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech nebo se jednalo o čin motivovaný úmyslem získat prospěch velkého rozsahu, mohl by být ve hře až osmiletý pobyt ve vězení.

Čtěte také: Celníci odhalili obchodníky s tygřími kostmi a se slonovinou