„Celníci objevili sloní kly při běžné kontrole zavazadel za použití rentgenu, kdy se jim nezdál jejich obsah," přiblížil, za jakých okolností k odhalení došlo.

Detailní obhlídka dvou látkových kufrů pak ukázala, že se uvnitř nacházel skutečně pořádný náklad slonoviny. Skoro čtvrt metráku! Celkem 15 různě velkých částí rozřezaných klů, z nichž každý byl samostatně zabalený do dárkového papíru a olepený páskou, vážilo dohromady 23 759,3 gramu.

„Pracovníky České inspekce životního prostředí, kteří na případu s celníky spolupracují, bylo určeno, že se jedná o kly slona afrického, Loxodonta africana," připomněl Drobek s dodatkem, že tento druh slona je zařazen na seznam CITES - mezi nejpřísněji chráněné živočichů podle úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy z volné přírody. A to se vztahuje i na části jejich těl.

Jeden z prostředků tradiční čínské medicíny

V letošním roce jde na Ruzyni již o již o třetí případ - přičemž vždy se jednalo o zásilky mířící do Asie. Tam jsou sloní kly velmi ceněné a žádané hlavně jako materiál pro luxusní vyřezávané dekorativní předměty; prášek z nich se prý používá také jako jeden z prostředků tradiční čínské medicíny (zde jsou ale populárnější rohy nosorožce, jejichž pašování také není pražským, celníkům neznámé). A slonovina se platí dobře: v Asii obecně se cena pohybuje kolem 1500 amerických dolarů za kilogram, na čínském trhu pak cena jednoho kila činí 2865 dolarů.

Již v lednu zajistili celníci na ruzyňském letišti 33 kg sloních klů, v červnu pak odhalili další pašovaný náklad o hmotnosti 35,3 kg; obě zásilky mířily do Vietnamu. Opět pomohl rentgen, před jehož paprsky kly neochránilo ani jejich zabalení do alobalu. Čeští občané vietnamského původu byli navíc dopadeni jako pašeráci slonoviny v Německu - ve dvou případech se odtud pokoušeli vyvézt do Asie zásilky o hmotnosti 31 a 62 kg.

Výuková pomůcka nebo exemplář v muzeu

Zabavený pašovaný materiál vždy propadne státu; o jeho dalším osudu pak rozhodují ministerští úředníci právě ve spolupráci s inspekcí životního prostředí. Bývá zpravidla předán některé výzkumné instituci, poslouží jako výuková pomůcka nebo putuje do muzea. „Exempláře jsou obvykle nabídnuty organizacím k výukovým, výstavním či vědeckým účelům," připomněla v pátek za inspekci Jana Rambousková.

Aktuální případ je dále šetřen jako podezření z trestného činu neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Předmětem zkoumání také zůstává, odkud a jak se pašované kly do Prahy dostaly. Podle Rambouskové je již zjištěno, že pocházely ze čtyř různých zvířat.