Jeho „misi" v České republice Hulan popsal bez servítků. Tlumočil slova zadrženého, že k nám přicestoval právě proto, že slyšel o skvělých kasinech a krásných děvčatech. „A hned po příjezdu se začal věnovat tomu, co dle svých slov umí nejlépe: tančit v klubech, hrát hazardní hry a balit holky," konstatoval Hulan.

Požár dodávky.
KRIMI MIX: Opuštěné zničené auto v noci vyhořelo

Pamatoval si spíš peněženky než slečny

Sám podezřelý se pochlubil mnoha příběhy, které spíše než zážitky ze dne obnášely dojmy z nocí. Šlo totiž o krátkodobé lásky, které byly většinou vztahem na jednu noc. Nu – některé i na tři. V řadě případů si už ani nedokázal vybavit, jak se jeho partnerky jmenovaly či kde se s nimi potkal. Spíš než jako ctitel krásy žen si totiž počínal coby muž oceňující půvaby jejich peněženek.

Lépe než o konkrétních ženách tudíž s policisty dokázal pohovořit o své taktice. Prostřednictvím internetových seznamek oslovoval mladé ženy, s nimiž pak několik dní konverzoval prostřednictvím SMS zpráv. A pak přišlo osobní setkání. Nebo šel rovnou na věc při setkání v tanečním klubu.

„Ze strany obviněného se jednalo o určitou rutinu," poznamenal Hulan. „Vždy pozval vyvolenou na večeři, při které „náhle" zjistil, že nemá peníze a účet mu banka zablokovala – prý kvůli jakémusi nedopatření. Pozvané se hostitele zželelo a hostinu zaplatila. Stejně tak nebylo výjimkou, že po takovéto trachtaci skončili u slečny doma," konstatoval policista.

David Rath.
O Rathově dědictví bude soud rozhodovat v létě

Podváděl i kradl

Povídačky o finančních trablech, založené na hotovém kolotoči historek a legend, pak mladé ženy přiměly k dalším útratám. Jednou se dotyčnému podařilo vymámit pět tisíc, jindy skoro dvacet.

Policisté zatím vědí o čtyřech konkrétních obětech, kdy celková škoda převyšuje 60 tisíc korun. Započítány jsou do této sumy nejen bankovky, které mu partnerky daly, ale i věci, o něž se obohatil sám: kabelky a platební karty.

Po výsleších podezřelého nemají kriminalisté pochybnosti, že to, co vědí, je pouze pověstná špička ledovce. Obalamucených mladých žen, které podezřelý tahal za nos, aby se dostal k jejich penězům, muselo být podstatně víc.

Jiří Kajínek
Kajínek je blízko svobodě. Zeman mu ještě v květnu udělí milost

Fotografie snad obětem osvěží paměť

Policisté proto v neděli zvolili netradiční krok: po dohodě se státním zastupitelstvím zveřejnili fotografie podezřelého. V tomto případě ne kvůli pátrání, ale k osvěžení paměti případných poškozených. „Všechny ženy tímto mužem podvedené nebo okradené prosíme, aby se policistům přihlásily prostřednictvím linky tísňového volání 158," uvedl Hulan.

Přiznat, co se jim přihodilo, i připomínat si své zážitky sice pro oběti nebude příjemné a zřejmě ani jednoduché – z pohledu policie je ovšem důležité, aby nemlčely. Je totiž žádoucí zaznamenat do spisu co nejvíce ze spáchaných skutků.

Aktuálně může být ve hře v případě odsouzení maximálně dvouletý trest. V případě, že vyčíslená škoda naroste, by však bylo možno uvažovat i o přísnějším potrestání.