Záběry z dubnového útoku se rychle rozšířily z centra Prahy, kde k incidentu došlo, do celé republiky. Oběť nizozemské partičky, která se do českého hlavního města přijela (v některých případech doslova) rozloučit se svobodou, se na video podívala jen jednou. Víckrát ani nechce.

Soud s pěti zadrženými nizozemskými výtržníky, kteří napadli číšníka v centru Prahy.
Zmlácený číšník: Byl jsem napůl mrtvý. Útočníkům přeju co nejvyšší trest

„Chtěl bych poděkovat lékařům a sestřičkám, rodině a přátelům,“ řekl číšník na úvod tiskové konference v hotelu Beseda ve Vladislavské ulici, jen kousek od restaurace, kde pracoval a kde ho před několika týdny brutálně zmlátili. Za psychickou podporu poděkoval i veřejnosti, díky tipům občanů policie nakonec cizince dopadla. „Poděkování patří všem občanům, že jim ta událost nebyla lhostejná,“ dodal Miroslav.

Jenže v úterý se ukázalo, že policisté při pátrání udělali chybu. Server Aktuálně.cz zveřejnil informaci, že v hotelu Astoria došlo k razii. Jenže místo skupinky podezřelých zadrželi těžkooděnci turisty z Izraele.

Brutální napadení barmana.
Policie dopadla na letišti cizince, kteří ztloukli číšníka. Útočili už předtím

Podle výpovědi jednoho z nich byli zasahující policisté v plné zbroji, podezřelé začali bít a držet jim u hlavy automatické pistole. Po zatčení donutili Izraelce srovnat se do řady, chytit se za ramena a pochodovat na služebnu v Benediktské ulici, která je poblíž hotelu. "Není potřeba ani dodávat, že jsme pochodovali jako skupina hledaných teroristů v obklíčení těžkooděnců. Lidé na ulicích nás fotografovali a natáčeli na telefony. Bylo to ponižující a trapné," uvedl Eli Gershzon.

Policie však tuto verzi nepotvrdila. Podle jejího vyjádření byla nasazena pouze pořádková - nikoliv zásahová - jednotka. "Zadrženým mužům se policisté omluvili a celou situaci jim vysvětlili. Ukázali jim video z napadení číšníka a vysvětlili jim, že se jednalo o nebezpečné pachatele, kteří byli fyzicky dobře disponovaní, provozující bojové sporty," píše mluvčí Jan Daněk v tiskové zprávě.

Policie omylem zatkla Izraelce

"Po omluvě a vysvětlení muži celou situaci pochopili, s policisty si s úsměvem podali ruce a dokonce se s nimi na památku vyfotili. Také byli informováni, jakou cestou si mohou případně podat na jednání policie stížnost. To ještě na místě odmítli," doplnil Daněk.

Avšak podle některých médií tato aféra nebude mít tak přátelský konec. Izraelští turisté hledají právního zástupce a stěžovat si pravděpodobně budou.

Soud s pěti zadrženými nizozemskými výtržníky, kteří napadli číšníka v centru Prahy.
Stydím se, řekl nizozemský ministr zahraničí po útoku krajanů v Praze

Skuteční pachatelé byli dopadeni až na Letišti Václava Havla, když se vraceli domů. Dva muže propustila, třem udělil soud podmínku a vyhostil ze země. Dvěma nizozemským bratrům íránského původu hrozí vězení. Už teď jsou ve vazbě. Číšník Miroslav v úterý znovu zopakoval, že žádá co nejvyšší trest.

Aby turisti nepáchali zlo na Češích

"Aby turisti věděli, že nemohou páchat zlo na českých občanech," vysvětlil. Prozradil rovněž vznik konfliktu. Zrovna měl pauzu, kouřil cigaretu a sledoval, jak se kolegové dostali do problémů.

„Už byli vulgární a slovně nás nepadali, pořád se snažili dobýt do restaurace,“ vzpomínal. Díky mohutné postavě a sportovnímu duchu se rozhodl Nizozemcům postavit. Bál se, že se dostanou ze zahrádky dovnitř: „Chtěl jsem prvotně pomoci, byli tam děti, maminky, starší lidi“.

Soud s pěti zadrženými nizozemskými výtržníky, kteří napadli číšníka v centru Prahy.
Soud poslal do vazby dva Nizozemce, kteří ztloukli číšníka. Třem dal podmínku

Prý by se stejně zachoval znovu i po takové zkušenosti, sám konflikty nevyvolává. "Dělám číšníka od patnácti a tohle jsem nikdy nezažil."

Miroslav rovněž upřesnil rozsah zranění - utrpěl otřes mozku, krvácení do mozku a trojnásobnou zlomeninu lícní kosti. Už se cítí lépe, avšak ideální to není. Byl by rád, kdyby se mohl věnovat tříletému synovi, kterého vychovává v Brně. Návrat do zaměstnání v metropoli se nedá očekávat v nejbližší době.

Pohodový výlet do Prahy.
Nizozemci, kteří zbili číšníka, rádi boxovali. Jejich krajané věří v tvrdý trest