Tahle otázka se přímo nabízí v souvislosti s informacemi, které kriminalisté I. obvodu pražské policie získali k nebývale brutálnímu a v našich poměrech zcela neobvyklému napadaní, k němuž došlo v sobotu v centru metropole. Na Národní třídě.

Obětí útočníka, který se na ně nečekaně vrhl s ostrým předmětem v ruce, se večer stali 29letá Češka a její 62 letý kamarád, bývalý kolega z Itálie. K dvojici, která Národní třídou procházela v sobotu v půl osmé večer, zčistajasna přistoupil dosud neznámý mladík a nožem nebo obdobným nástrojem způsobil svým obětem zranění v obličejích.

Náhle a nečekaně - bez toho, že by jeho činu předcházel jakýkoli konflikt nebo po něm následoval třeba pokus o loupež. Napadené ženě způsobil několikacenti­metrovou řeznou ránu v pravé části krku pod čelistí, cizinci osmicentimetrovou a velmi hlubokou řeznou ránu na tváři: tu mu doslova rozpáral.

Zkrvavené oběti útočník opustil, aniž by vysvětlil, oč mu vlastně šlo. Utekl Divadelní ulicí - a ve středu se policistům podařilo zjistit jeho další pohyb. Ze záznamů bezpečnostních kamer kriminalisté zjistili, že došel až do stanice metra Staroměstská. Odtud jel zelenou trasou A na stanici Jiřího z Poděbrad. Tam z nějakého důvodu (uvědomil si snad, že jede špatným směrem?) přestoupil do protijedoucí soupravy, která ho dovezla až na konečnou stanici Dejvická. Tam pak mladík chvíli poseděl na lavičce na peronu - načež odešel neznámo kam.

Pachatel z Národní třídy.Hledá se muž v nápadné bunděPolicisté zveřejnili kamerové záběry i z nich získané fotografie podezřelého a kriminalisté žádají veřejnost o spolupráci. Jakékoli informace o jeho osobě jsou vítány na lince 158. Hledaným útočníkem je muž v odhadovaném věku kolem 40 let, vysoký asi 175 centimetrů.

V době útoku měl na hlavě kšiltovku, oblečen byl do tmavě modré bundy s výrazně bílými pruhy na rukávech a hrudi. Nesl modrou cestovní tašku. Policejní detektivové současně varují: násilníka útočícího bez zjevného důvodu lze vnímat jako velmi nebezpečného.

Policisté proto apelují na každého, kdo by dotyčného poznal: v žádném případě se ho sami nesnažte zadržet ani kontaktovat. Jediný správný postup je informovat policisty, kteří mají k potřebnému zákroku muže patřičně vycvičené i vyzbrojené.