To v rámci operace s krycím názvem Sake zjistili detektivové Národní protidrogové centrály (NPC) o dvojicích obyvatel České republiky a Slovenska pocházejících z nuznějších poměrů, vydávajících se na „výlet" přes půl zeměkoule.

Mohli to jako výlet skutečně pojímat: uvidí kus světa, kdy budou mít hrazeny veškeré výdaje – a ještě si svým cestováním „vydělají" na utrácení doma. Odměnou za převoz svěřeného nákladu totiž mělo být pro společně cestující dvojici zhruba sto tisíc korun.

Přísné tresty

Díky mezinárodní spolupráci policejních složek ale spadla klec, informovala v pátek Barbora Kudláčková z NPC. A koncem června byli v Japonsku odsouzeni poslední pachatelé obvinění právě v rámci akce Sake.

„Kurýři zadržení v Japonsku byli dle tamního práva odsouzeni za nelegální dovoz stimulantu za účelem zisku, za což jim byly uloženy tresty odnětí svobody v délce trvání od sedmi do deseti let a pokuty až do výše šesti milionů japonských jenů," konstatovala Kudláčková. Deset jenů přitom odpovídá naší dvoukoruně.

Nenápadné cesty

Do akce se vydávaly smíšené páry, aby jejich cestování budilo co nejmenší pozornost. Šlo o manželské dvojice; vstříc drogovému dobrodružství ale letěli i bratr se sestrou – a vyskytl se i případ osob daných dohromady náhodně. Cestovatelé, kteří velmi dobře věděli, co je jejich úkolem, vyráželi letadlem z Prahy či z Vídně právě do Turecka nebo do Arménie.

Tam každý doslal speciálně upravený kufr ukrývající zhruba kilogram metamfetaminu. S tím se pak vydávali nejprve do Spojených arabských emirátů. Abú Dhabí nebo Dubaj ale byly pouze přestupní stanicí. Z tamějších letišť kurýři pokračovali do Japonska. Konkrétně na tokijské letiště Narita, připomněl v pátek ředitel NPC Jakub Frydrych.

„V Tokiu se následně ubytovali v předem určeném hotelu, kde došlo k předání kufru s metamfetaminem," konstatoval s tím, že během práce na případu, jíž se jeho tým věnoval čtvrt roku, se podařilo zmapovat pět takovýchto transportů; v jednom případě zadržely japonské orgány muže a ženu přímo při pokusu o dovoz kufrů ukrývajících drogu. A k tomu byly odhaleny ještě další aktivity související s mezinárodním drogovým byznysem.

Obrovské zisky

Lze přitom očekávat, že podobné pokusy o přepravu drog se mohou objevovat i v budoucnu. Finančně jde o činnost nebývale lákavou; opravdu až neskutečně. V Íránu se gram metamfetaminu dá koupit v přepočtu na české koruny zhruba za dvě stovky – a na nelegálním trhu v Japonsku se prodejní cena téhož gramu šplhá k 19 tisícovkám!

Podobné transporty přitom nejsou novinkou. Trend najímání českých kurýrů pro pašování metamfetaminu do Japonska sledují specialisté NPC již od roku 2011. Většinou jde o osoby pocházející ze sociálně slabých poměrů. K dalekým cestám kurýry lákají Češi nebo Slováci – v pozadí ale vždy stojí kriminální skupiny cizího etnického původu.

Zatýkání v cizině

Vedle Čechů a Slováků (z nichž někteří byli odhaleni jako kurýři a další fungovali jako jejich verbíři, kteří je pro japonskou misi získali) byli do činnosti odhalené mezinárodní skupiny zapojeni také pachatelé z řad občanů Íránu a Turecka. Nešlo přitom jen o lidi žijící na území těchto států.

Kriminalistům se podařilo odhalit organizátory činnosti skupiny, kteří se zdržovali ve Velké Británii. Britská policie ve spolupráci s našimi detektivy zadržela dvojici ze Slovenska, která se na britské území pokoušela z Arménie a Turecka propašovat na pět kilo metamfetaminu. Také tato droga nejspíš měla zamířit na japonský trh.

Další Slovák, který trvale pobývá v České republice, byl pak díky mezinárodní spolupráci dopaden v hotelu v turecké Antályi. Klec spadla právě ve chvíli, kdy od tureckého občana přebíral zavazadlo se dvěma kilogramy metamfetaminu. Také tenhle náklad měl přes Velkou Británii směřovat do Japonska.

Oparace Sake

„Tento zadržený slovenský občan byl hlavním podezřelým v operaci Sake v České republice, kde organizoval najímání kurýrů pro cesty do Japonska, připomněl Frydrych. Hned tak se ale dotyčný nevrátí. V Turecku již byl odsouzen; dostal desetiletý trest.

Přímo v České republice byli v rámci operace Sake zadrženi tři lidé, kteří skončili ve vazbě. V případě odsouzení za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými látkami, kdy se tato činnost odehrávala ve velkém rozsahu a s napojením na organizovanou skupinu působící ve více státech, jim hrozí pobyt ve vězení v délce od 10 do 18 let.

Souzen by ale u nás měl být ještě čtvrtý podezřelý, muž ze Slovenska zdržující se na území Velké Británie, kterého tamní policie zadržela na základě evropského zatýkacího rozkazu. „V současné době probíhá řízení o jeho vydání k trestnímu stíhání do České republiky," přiblížila Kudláčková aktuální stav.

Mezinárodní spolupráceVelmi rozsáhlý případ zasahující bez nadsázky do různých končin zeměkoule se podařilo rozkrýt nejen díky aktivitě detektivů NPC. Vzhledem k charakteru trestné činnosti se na jejím odhalování podílely vedle české policie také represivní složky z Turecka a Arménie, stejně jako kriminalisté ze Slovenska a Velké Británie. A také zástupci mezinárodních policejních organizací Europol a Interpol. V Japonsku pak zasahovala tamní policie.