Pětatřicetiletou cizinku odhalili už o víkendu - s konečným účtováním ale celníci museli počkat, až žena na speciální toaletě vyrobené právě k tomuto účelu vyloučí poslední z jedenácti balíčků zjištěných rentgenem v jejích útrobách. Ve středu o případu informovala Šárka Miškovská z ruzyňského celního úřadu, podle jejíchž slov cizinka přiletěla do Prahy pravidelnou linkou z Madridu.

„Ke kontrole byla polykačka vytipována na základě provedené rizikové analýzy daného letu," naznačila Miškovská, že celníci šli v podstatě najisto. Na základě jakých indicií – to si pochopitelně nechají pro sebe, aby protivníkům neprozrazovali způsob své práce. Jisté ale je, že podobně analytici zkoumají nejenom cestování osob, kdy berou v potaz i jejich předchozí cesty, ale také pohyb zásilek (včetně tras kamionů – a rovněž v jejich případě také nikoli pouze se zaměřením na jedinou konkrétní jízdu).

Pomohly kontrolní stěry z rukou

To, že jsou na správné adrese, potvrdil celníkům již první kontakt s podezřelou ženou. Kontrolní stěry z jejích rukou naznačily, že skutečně manipulovala s látkou, která vykazuje pozitivní reakci na drogový test. „Postupně z těla pašeračky vyšlo jedenáct kontejnerků naplněných bílým práškem, který při provedení detekční zkoušky reagoval jako kokain. Jeden o váze 116,3 gramu byl ukryt v pohlavním ústrojí ženy," upřesnila Miškovská využití lidského těla k ukrytí kontrabandu.

Dalších 10 balíčků, které cizinka vpravila do svých útrob ústy, již bylo menších; celková hmotnost nicméně přesáhla čtvrt kila. Dohromady to dělalo více než 230 gramů. Teprve přesné vážení v laboratoři ale určí, kolik z toho připadá na převážený obsah a kolik na obal. Také přesné určení druhu zajištěné drogy a její kvality bude předmětem další odborné expertízy. Zkušenosti celníků nicméně už nyní napovídají, že jde o velmi koncentrovaný kokain.

Podloudnou kurýrní činnost cizinky nyní zkoumají policisté. Ti se snaží zjistit, zda droga byla určena pro nelegální prodej na českém trhu, nebo měla být distribuována v jiné zemi – a kdo se chystal zásilku odebrat.