Z keňské metropole Nairobi směřovalo přes Dubaj do Prahy 92,1 kg sušeného rostlinného materiálu. „Odbornou expertizou bylo potvrzeno, že se jedná o sušené výhonky rostliny Catha edulis-Katy, které obsahují alkaloidy kathion a kathin.

Obě tyto látky mají stimulační účinky obdobných vlastností jako u amfetaminů," připomněla Miškovská. Kam měla zásilka směřovat i další souvislosti zůstávají nadále v šetření celníků. Zřejmě právě s ohledem na postup vyšetřování neinformovala Celní správa ČR o nálezu bezprostředně po objevení rostlinné sušiny.

Části rostlin se žvýkají 

Z rostlin, které se vyskytují nejčastěji v horských oblastech východní Afriky a Arabského poloostrova vyhledávají konzumenti především mladé výhonky a listy. Nejčastěji je žvýkají – ať už v čerstvém stavu, nebo sušené. Přináší to povzbudivé účinky trvající několik hodin; požití má vliv na zvýšení frekvence srdečních tepů i na tlak krve.

Přináší to povzbudivé účinky trvající několik hodin; požití má vliv na zvýšení frekvence srdečních tepů i na tlak krve. V zemích svého původu a v Jemenu má tento způsob boje s únavou údajně delší tradici než konzumace kávy, k čemuž lze do jisté míry připodobnit.

Užívání rostliny může způsobit komplikace

Pít se kata ostatně dá také – jako příměs do čaje nebo v podobě koncentrátu; objevuje se i kouření ve směsi s tabákem. Třebaže v naších končinách její užívání není příliš rozšířeno (do Evropy se dováží především pro potřeby imigrantů – alespoň to naznačují dostupné informace), už v minulých letech byly takovéto zásilky na Ruzyni zachyceny.

Kata (známá také jako kát či kat; někdy psáno i s „q" nebo „č"na začátku) se ovšem podobně jako jiné drogy může stát i skutečným „katem" – svým uživatelům může přinášet vážné zdravotní komplikace, a dokonce je připravit o život. K nejčastěji zmiňovaným vedlejším účinkům jejího užívání se řadí vážné psychické problémy, rakovina úst – a také chronický vysoký tlak s následnou zástavou srdce.

Čtěte také: Celníci o víkendu odhalili dva pašeráky tabákových výrobků