Odhalit už druhou velkou zásilku sušených výhonků katy jedlé (která je ovšem v našich končinách považována za „nejedlou", a dokonce je řazena mezi nelegální drogy) se během čtrnácti dnů podařilo celníkům z pražské Ruzyně. V minulém týdnu na Letišti Václava Havla Praha objevili při běžné kontrole zásilku, jež podle papírů měla obsahovat vlasové copánky – hair braids – zjistili však, že v balících, které k nám připutovaly z Nairobi přes Dubaj, se nachází rostlinný materiál.

Katy bylo malé množství 

Odborná expertiza pak potvrdila podezření, že správné označení zboží zabaleného v igelitových sáčcích uložených do již značně opotřebovaných krabic od cigaret by bylo Catha edulis. Šlo totiž o pokus o nelegální dovoz sušiny katy, a to rozhodně ne v malém množství; bylo jí 78,6 kilogramu.

Nešlo ovšem o drogu s obsahem alkaloidů kathinon a kathin, které figurují na seznamu zakázaných psychotropních látek, určenou pro náš trh, informoval ve středu Pavel Drobek z ruzyňského celního úřadu. „Po splnění celních formalit měla zásilka skončit v Rakousku," konstatoval, že cílovým místem spotřeby nebylo území České republiky.

Rostlina se vyskytuje v Africe 

Již na sklonku září ruzyňští celníci odhalili rovněž při běžné kontrole ještě objemnější zásilku katy, která rovněž do Prahy směřovala z Nairobi přes Dubaj. Podle informací Šárky Miškovské z ruzyňského celního úřadu obsahovala 92,1 kg rostlinné sušiny.

Oba případy spojené s důvodným podezřením ze spáchání trestného činu – konkrétně nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami – nadále zůstávají v šetření celníků. Nejde přitom o první odhalení tohoto typu. Pokusy o nelegální dovoz katy ruzyňští celníci zmařili už v minulosti.

Čtěte také: Celníci odhalili kvanta povzbuzujícího lupení