Zatím nepravomocně - a lze předpokládat, že konečný verdikt vyřkne až odvolací senát pražského městského soudu; byť odvolání přímo v jednací síni bezprostředně po vynesení verdiktu nezaznělo.

Šestadvacetiletý spoluobžalovaný, někdejší přítel Brožové Jiří Kunčar, který je stíhaný na svobodě, také na svobodě zůstane; dostal 2,5letou podmínku s dohledem probačního úřadu. Sám přiznal, že v páchání trestné činnosti byl své partnerce nápomocen. Úkoly, které dostával, z lásky plnil – a kvůli tomu, aby vztah udržel, se dokonce zadlužil u příbuzenstva.

Naopak Brožová ho označovala za hlavního strůjce všeho zla – o jeho počínání prý nevěděla a uváděla, že partner zneužíval přístupu do kanceláře ředitelky domova včetně firemního razítka v době její nepřítomnosti. Svůj podíl omezovala například na pouhou pomoc s odvozem do banky – přičemž prý ale netušila, na čem se Kunčar domlouval s klienty bez její účasti.

Okrádání nejzranitelnějších

Tomu ale soudkyně Petra Benešová neuvěřila; o vůdčí roli Brožové nemá pochybnosti. „Vinu od počátku popírala a setrvala v tom až do konce," poznamenala na její adresu Benešová, která se v souvislosti s neomluvitelným okrádáním těch nejzranitelnějších nerozpakovala použít slova hyenismus.

Dvojice se u soudu zpovídala z desítky skutků, kvalifikovaných jako podvody, zpronevěra, neoprávněné opatření platebního prostředku – a také úvěrový podvod. Převahu ale mělo právě okrádání důchodců, kdy se poškození připojili k trestnímu řízení s nárokem na náhradu škody převyšujícím 1,4 milionu korun.

Ve hře mohly být až osmileté tresty – a pro Brožovou, která v souvislosti se svým počínáním neprojevila ani náznak lítost, státní zástupkyně tuhle maximální sazbu také požadovala.

Vybílení milionového účtu

Nejkřiklavějším případem se stalo vybílení milionového účtu 84leté ženy v takovém zdravotním stavu, že si klientka plně neuvědomovala dosah toho, co se odehrává. Dvojice ji odvezla do banky a ochotně jí byla při převodu peněz nápomocna. Právě to, že přítel seniorky následně zjistit, že je původní účet zrušený, dalo podnět k policejnímu vyšetřování.

Činnost zařízení, které k péči o seniory nemělo oprávnění, soudkyně Benešová zhodnotila slovy „honba za ziskem"; hovořila také o motivaci snahou užívat si vysokého životního standardu.

Pochybení vidí i na straně zařízení, která seniory vyžadující péči do Petrušky odesílala, aniž si ověřila, o zařízení jakého charakteru se vlastně jedná. Fakticky šlo o ubytovnu provozovanou ženou se základním vzděláním, s praxí prodavačky – a se záznamem v trestním rejstříku.

Čtěte také: Exmilenci z Petrušky ukazují prstem jeden na druhého