Zmiňovaný trest, jehož součástí je také rozhodnutí o zahájení sexuologické léčby ústavní formou (podle znalců totiž měla na cizincovo počínání vliv nejen silná opilost, ale také jeho deviace) a o vyhoštění z České republiky na neurčito, dostal Gurgulovič za tři napadení žen se sexuálním podtextem na sklonku předloňského roku.

Tedy mu bylo 20 let a v České republice žil se svou rodinou už čtyři roky. Zaměstnání muž bydlící v Libušské ulici (tedy nedaleko míst činu) neměl; vydělával si brigádami ve firmách podnikatelů ukrajinského původu.

Hodinové trýznění

Šokující byl zvláště útok ze 17. prosince 2014. Devětad­vacetiletou ženu, kterou si vyhlédl v davu lidí v podchodu pod Vídeňskou ulicí u autobusové zastávky Nemocnice Krč, pachatel popadl zezadu za krk – a nejprve požadoval peníze. Konkrétně si řekl o dva tisíce. Odpovědí, že tolik žena u sebe nemá, se nenechal odradit; v tom případě prý chce sex.

Oběť pak odvlekl do nedaleké zahrady školského areálu, strhal z ní oblečení a déle než hodinu ji trýznil: znásilňoval ji rozmanitými způsoby, mlátil ji pěstí do hlavy i obličeje – a současně vykládal o svých intimních zážitcích i o tom, jak je své oběti schopen ublížit, pokud se někomu svěří s hrůzami, které právě prožívá.

Další dva útoky přišly krátce po sobě v noci na 22. prosince. Nejprve sexuální agresor napadl ženu ve Štúrově ulici – a vlekl ji do ústraní nedbaje na její volání o pomoc. Naštěstí se objevil náhodný chodec a pachatel utekl. O něco později násilník udeřil v Otradovické ulici. Tentokrát se napadená žena ubránila křikem, který přilákal pozornost obyvatel blízkého paneláku.

Bude nový posudek

Proti tomu, jak poslední dva skutky posoudil prvoinstanční soud, senát Martina Zelenky nic nenamítal. V souvislosti s těmito útoky padl pětiletý trest. Činu na spojnici podchod-zahrada se však má Městský soud v Praze ještě detailně věnovat.

Posudek, který původně vedl k rozhodnutí posoudit tento skutek pouze jako opilství (městský soud totiž pracoval s informací, že za své jednání nebyl obžalovaný odpovědný kvůli dočasné nepříčetnosti vyvolané kombinací sexuální úchylky a těžké opilosti) podle odvolacího senátu vykazuje vážné nedostatky.

V rámci nového projednání bude nutné vypracovat revizní znalecký posudek, který znovu vyhodnotí jeho příčetnost.

Čtěte také: Ženy si mohou oddychnout, údajný násilník z Krče je už za mřížemi