„Britské úřady rozhodovaly o opravném prostředku proti rozhodnutí o vydání obviněného. Rozhodnutí prvoinstančního soudu bylo potvrzeno," řekla Zenklová. Dodala, že otázku právní moci rozhodnutí musí zodpovědět Británie.

O tom, že Savov má být vydán do ČR, rozhodl nepravomocně počátkem loňského července soud v londýnském Westminsteru. Podnikatel, který své obvinění odmítá, se proti verdiktu odvolal. Případ tak řešil soud vyšší instance, konkrétně High Court of Justice v Londýně.

Právo na odvolání

Jeho mluvčí Russel Hayes serveru Aktuálně.cz řekl, že Savov si může podat žádost o právo se odvolat. Musí tak učinit do dvou týdnů. „Konečné rozhodnutí se může táhnout ještě týdny a potenciálně by pan Savov mohl jít až k Evropskému soudu pro lidská práva," uvedl Hayes.

„Britský soud v odvolacím řízení zohledňoval pouze samotný proces vydání podnikatele Františka Savova, nikoli věcnou podstatu případu. Z tohoto pohledu jsme neočekávali jiný verdikt, než jaký soudce vynesl. Nadále platí, že využijeme veškerých nástrojů obrany, které nám umožňuje evropské právo, včetně zásadnějších řízení před britskými a evropskými soudy, které se teprve rozbíhají. Disponujeme totiž celou řadou důkazů, které prokazují nezákonné postupy při vyšetřování případu v ČR," sdělil Hrubeš.

O plánovaných právních krocích konkrétněji hovořit nechtěl. Vyjádřit se odmítl i k tomu, zda rozhodnutí o vydání nabylo právní moci. Podle něj je absurdní, že by tuto otázku měl komentovat jeho klient namísto příslušných českých úřadů.

České ministerstvo spravedlnosti nemá o britském rozhodnutí bližší informace. „V daném případě neprobíhá extradiční řízení, ale takzvané předání na základě evropského zatýkacího rozkazu. Jedná se o proceduru, která je plně v kompetenci příslušných justičních orgánů členských států, ministerstvo spravedlnosti do těchto řízení nevstupuje," uvedla mluvčí úřadu Tereza Schejbalová.

Krácení daní a praní špinavých peněz

V případu Octavian je obviněno 11 lidí, a to z krácení daně a z praní špinavých peněz. Podle kriminalistů se podíleli na neoprávněném vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši zhruba 770 milionů korun. Část úkonů trestního řízení prováděli policisté v roce 2013 v objektu, kde sídlila i část Savovova vydavatelství Mladá fronta.

Čtyřiačtyřicetiletý Savov tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidovat s cílem zmařit jeho obchodní aktivity. Do první poloviny loňského roku byl stíhán jako uprchlý. V minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá. Je prý ale přesvědčen o tom, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces. V Británii podniká od roku 2008, mimo jiné v realitách a letecké dopravě.

Do portfolia Savovovy Mladé fronty patřil například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Část titulů včetně deníku E15 nedávno od Savova koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.