Nejnovější zpráva hovoří o otevření Rathových bezpečnostních schránek, kde se očekávaly usvědčující důkazy. Důkazy v kauze obřích rozměrů. Mělo prý jít o úplatky ve výši hodně přes půl miliardy korun – o 675 milionů korun, které měl Rath dostat v souvislosti se stavbou nového pavilonu v mladoboleslavské nemocnici.

Nenašlo se vůbec nic

O tom, že protikorupční policie zavítala ve čtvrtek do pobočky České spořitelny v Rytířské ulici v centru Prahy, kde otevřela dvě bezpečností schránky využívané Rathem a jeho manželkou Evou, informoval v neděli server ceska-justice.cz. Stejně jako o výsledku této mise: obě schránky byly prázdné.

Policie tvrdí, že má zjištěno, že obě schránky Rath letos opakovaně navštěvoval. On sám hovořil o třech cestách do banky, z nichž však pouze jediná byla úspěšná; dvakrát si totiž přinesl nesprávné klíče. „Když jsem zde tedy v posledním roce jedenkrát byl, tak jsem si zde vyzvedl dokumentaci s mým studiem na lékařské fakultě, jako je atestační diplom," citoval server Rathova slova, která měl stíhaný exhejtman, exposlanec a také exministr uvést do protokolu.

Zmiňovaných 675 milionů, které údajně dostal, Rath označuje za „neuvěřitelné hausnumero"; kriminalisté se podle něj vytasili s takovouto částkou proto, aby dostali od soudu zelenou k různým druhům šikany. V té souvislosti Rath zmínil „totalitní praktiky policejního státu".

Pohádky pro veřejnost

Elitní detektivové, kteří se kauzou zabývají, ale mají jasno: v letech 2008 – 2012 skutečně k Rathovi v souvislosti s mladoboleslavskou nemocnicí plynuly úplatky v řádu stamilionů. Ty pak měly zčásti putovat na jeho bankovní konta v zahraničí, částečně mířit na účty jím zakládaných obchodních společností; něco pak prý zůstalo v hotovosti a bylo uloženo do bezpečnostních schránek v bankách. Jak v českých, tak v zahraničních.

„Pohádky pro veřejnost," odmítá Rath podobné konstrukce jako zcela nesmyslné. Podle něj tato údajná kauza nemá jakýkoli reálný základ – a nejde o nic jiného než o snahu ho ještě více poškodit. Nejenom na pověsti, ale také ho šikanovat uplatňováním policejních praktik schvalovaných justičními orgány.

Odmítá ostatně i vinu v aktuální kauze projednávané soudem – jde o případ, který odstartovalo pověstných sedm milionů korun v krabici na víno v jeho ruce – kdy obžaloba hovoří o úplatcích podstatně skromnějšího řádu. Ty měl dostat v souvislosti s tím, že rozhodoval o přidělování stavebních a zdravotnických zakázek ve zmanipulovaných výběrových řízeních konkrétním firmám.

Rath vinu odmítá s tím, že něco takového bylo s ohledem na vícestupňovou kontrolu prostě nemožné. Trvá také na tom, že zakázky nebyly předraženy a žádná škoda nevznikla. Pokud jde o krabici s penězi, argumentuje policejními odposlechy, z nichž podle něj jasně plyne, že byla řeč o tom, že dostává víno.