Šafr v reakci pro ČTK napsal, že mu stačí soudní rozhodnutí o tom, že ho Babiš poškodil. "Nemám čas a chuť se již dohadovat pouze o peníze. Je to, jako bych po něm chtěl pět korun, a to považuji za nedůstojné. Ať se hlavně Babiš konečně začne pro změnu chovat slušně," napsal. Reakce ministra zatím není k dispozici.

Šafr je někdejším šéfredaktorem deníků Mladá fronta Dnes či Lidové noviny, které nyní ovládá Babiš. V současné době novinář šéfuje zpravodajskému webu Forum24. Před dvěma lety ministra zažaloval za to, že ho Babiš opakovaně a veřejně označil za "psychopata" a "parchanta". Požadoval 100 tisíc korun a omluvu ve Sněmovně. Kritizoval Babiše za to, že směšuje rovinu veřejné diskuse a práva na kritiku s rovinou osobního napadání a urážení.

Čtěte také: Babiš by měl dnes zveřejnit své příjmy

Okresní soud Šafrovi loni v listopadu vyhověl jen částečně, když mu přiznal polovinu z vymáhané částky. Nárok na omluvu zamítl se zdůvodněním, že dolní komora Parlamentu nebyla místem, kde urážky padly.

Proti nepravomocnému rozsudku se odvolal jak Šafr, kterému vadilo zamítnutí omluvy, tak i Babiš, který odmítal zaplatit stanovenou částku. Věcí se tak měl zabývat středočeský krajský soud, k tomu už ale nedošlo. "Žalobce (Šafr) vzal před jednáním soudu druhého stupně žalobu zpět," konstatoval Drobný. Odvolací soud proto původní rozsudek o zamítnutí omluvy a přiznání 50 tisíc korun odškodného zrušil a soudní řízení zastavil.

Psali jsme: Rozsudek kvůli žalobě novináře Šafra na Babiše padne ve středu

Psali jsme: Psychopat a parchant? Babiš má za urážky novináři zaplatit 50 tisíc