Hodně nahlas puštěná hudba působila takový kravál, že se lidé dožadovali zásahu proti rušení nočního klidu. Záhy ovšem příslušníci městské policie volali na místo policisty.

Všimli si totiž, že na zemi v předsíni leží kulomet i s nábojovou schránkou s ostrými patronami – armádní kulomet UK 59 v lehké verzi – načež 39letý muž, který měl prý zjevně upito, prohlásil, že podobných věcí má v bytě mnohem víc.

Nešlo o hračky

Opravdu měl – a nebyly to hračky nebo atrapy. To ovšem policisté definitivně ověřili až poté, co kriminalisté IV. obvodu získali soudní povolení k domovní prohlídce. Uprostřed noci na pátek musela stačit prohlídka provedená pyrotechnikem a balistikem.

Ty policisté přivolali s ohledem na možné nebezpečí z prodlení, aby prověřili, zda se v bytě nenacházejí zbraně nebo munice, které by mohly přímo ohrozit nezúčastněné osoby v okolí, řekl Deníku již v pátek Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie.

„Naštěstí pro zúčastněné i nezúčastněné se v bytě žádný takto nebezpečný materiál nenacházel. A to i přesto, že některé subjekty v pátečních odpoledních hodinách prezentovaly, že se mají v bytě nacházet dokonce granáty," poznamenal Hulan v pondělí – a to ve zjevné narážce na sdělení Ivany Hudcové z modřanské radnice.

Zbraně prozkoumají experti

Již od pátku, kdy muž z bytu pobýval v cele předběžného zadržení, kriminalisté věc prošetřovali pro podezření z trestného činu nedovolené ozbrojování. Nebyl totiž problém ověřit, že vlastník zbraní nevlastní zbrojní průkaz – tím méně pak povolení k držení zbraní hromadného účinku zkonstruovaných ke střelbě dávkami.

Na tom, že další postup bude záviset na zjištění, jaké předměty se v bytě nacházely, se nic nemění. Stejně jako na konstatování, že policisté musí nechat nalezené zbraně prozkoumat experty, aby ti poskytli jasné stanovisko k tomu, nakolik jsou zbraně funkční (a tedy by mohly být nebezpečné).

„V pozici podezřelého nebo obviněného v tuto chvíli nikdo není," uvedl Hulan v pondělí odpoledne. Do doby, než budou k dispozici výsledky znaleckého zkoumání, přitom nelze očekávat výrazný posun. „Pro další úkony trestního řízení budou rozhodující závěry zadané znalecké expertizy," konstatoval policista.

Čtěte také: Byt v Libuši je zaplněný zbraněmi