Dvaatřicetiletá Krejčová přitom v únoru 2016 dostala u Obvodního soudu pro Prahu 1 za násilí proti úřední osobě měsíční podmínku s ročním odkladem. Odvolací senát pražského městského soudu však později trest zrušil. Při přelíčení mimo jiné zaznělo, že obžalovaná policistu „spíše objala“ a její jednání nebylo společensky nebezpečné.

Aktivistka Kateřina Krejčová u soudu.
Případ aktivistky Krejčové předal soud do přestupkového řízení

Kdo si tři roky starý incident nevybavuje, mohl by podlehnout pocitu, že šlo o láskyplné objetí, ale tak to rozhodně nebylo. Na Václavském náměstí tehdy několik set lidí protestovalo proti imigraci a uprchlickým kvótám a pochodovali k Úřadu vlády. Krejčová patřila do méně početné skupiny aktivistů, kteří se snažili demonstranty zastavit.

Týden na neschopence

Přítel mladé režisérky ovšem nereagoval na policejní výzvu a jeden z uniformovaných mužů mu ve snaze nasadit pouta lehl na záda. Vtom se na něj plnou vahou položila právě Krejčová. Podle obžaloby aktivistka způsobila policistovi lehká zranění ramene a zad, kvůli nimž byl týden v pracovní neschopnosti. Ale soud zdůraznil, že příslušník policie navzdory tomu pokračoval v zásahu. „Spravedlnost existuje,“ ulevilo se Krejčové po zprošťujícím rozsudku.

Kateřina Krejčová
Na policistu žena neskočila, spíš ho objala, míní soud

Jenže to nebyl konec. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman pak úspěšně podal dovolání k Nejvyššímu soudu (žádal odpovědnější rozhodnutí) a u obvodního soudu padla znovu podmínka. Justiční kolotoč pokračoval ve stejném tempu - odvolací soud následně rozsudek znovu zrušil a případ předal Městské části Praha 1 do přestupkového řízení. Druhé dovolání v případu podal Zeman loni v listopadu, ale k květnu bylo zamítnuto.

Ať policie křivě neobviňuje

Mezitím Krejčová neuspěla s ústavní stížností a soudy neuznaly ani její správní žalobu na policii. Až teď si mohla napsat na Facebook: „Absolutní vítězství.“ V příspěvku zveřejnila rozhodnutí Prahy 1 o zastavení řízení ve věci přestupku za „úmyslné narušení občanského soužití“. Podle úředníků její čin nebyl ani přestupkem.

Kateřina Krejčová
Aktivistka zpochybňující policejní zákrok neuspěla se stížností

„Policii ČR bych přála, aby se z kauzy poučila a nepokoušela se příště křivě obviňovat lidi z něčeho, co neudělali. Všem ještě jednou díky za podporu trvající tři roky a dva měsíce. Největší dík patří nejlepšímu právníkovi Pavlovi Uhlovi,“ napsala si Krejčová na sociální síť, kde pak sdílela i starší článek časopisu Respekt.

Redakce zmapovala už v roce 2013, že lidé ohrazující se či nějak reagující na nezákonnost nebo nepřiměřenost zákroku policie jsou často následně obviněni právě z násilí proti úřední osobě. „Tento paragraf je v Česku používán ve stovkách případů. V přepočtu na obyvatele je to osmkrát častěji než třeba v Německu nebo Belgii - a už v roce 2009 jsme si vysloužili napomenutí evropského soudu za jeho 'zneužívání',“ cituje (nejspíš už definitivně) osvobozená aktivistka.

Ilustrační foto.
Desítky lidí z FAMU podpořily Kateřinu Krejčovou, která údajně napadla policistu