Ani po několika dnech se k případu nevyjádřila žádná parlamentní politická strana. Přitom mezi nenávistnými komentáři na děti ze Základní školy Plynárenská, kam chodí převážně romské, vietnamské a arabské děti, se objevují i výzvy k jejich likvidaci. Je to přesně 20 let, kdy se zvedl mohutný odpor proti rasismu po vraždě súdánského studenta v Praze opilým skinheadem.

Svatý Martin přijel na bílém koni 11. listopadu na pražské Staroměstské náměstí.
Martin přiveze i pražské víno

Ministr brání napadané prvňáčky. Politici mlčí

Praha Nenávistné reakce, jež vyvolalo zveřejnění fotografie dětí z teplické základní školy, nechává politiky v klidu. Na svých stránkách se k němu včera nevyjádřila žádná ze stran, jež volby vynesly do sněmovny. Osaměle se proti výzvám k likvidaci školáků, jejichž foto nedávno zveřejnil Deník, vyslovil ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD).

„Nejen jako ministr školství, ale zejména jako otec a dědeček, jsem nesmírně pobouřen vlnou nenávistných mailů, komentářů a útoků na sociálních sítích, s níž bojuje základní škola v teplických Proseticích,“ uvedl Štech.

Slavnostní a pietní akt ke Dni válečných veteránů se konal ve středu 11. listopadu 2015 na pražském Vítkově.
11. listopad, symbol Dne veteránů. Dnes a zítra potkáte všude červené máky

Výzvy k likvidaci

Žáci ze Základní školy Plynárenská v Teplicích, kam chodí převážně romské, vietnamské a arabské děti, se svými učiteli podle Štecha čelí zejména nenávistným komentářům na sociálních sítích. Objevují se i výzvy k jejich likvidaci.

Školní e-mail zaplavují výhrůžky z celé republiky, některé vyzývají ke zničení školy. „Její vedení v čele s paní ředitelkou Marcelou Prokůpkovou je v šoku a pod neuvěřitelným tlakem,“ konstatoval Štech. „Oceňuji postoj Deníku odmítající jakékoliv projevy nenávisti a rasismu.“ zdůraznil. Přislíbil, že škole poskytne veškerou možnou pomoc.

Peníze. Ilustrační foto.
Největší drahota za poslední roky

„Doufám ve zdravý rozum a uvědomění si podstatnější části společnosti, že útoky na malé děti a vzdělávací instituce jsou projevem největší zbabělosti, kterou nemůžeme tolerovat,“ prohlásil Štech. Rasistické reakce odsuzuje i ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). „Nesmíme tolerovat jakékoli projevy rasismu, navíc namířené proti šestiletým dětem,“ řekl Deníku.

Časy se mění

Jiné politiky teplický případ z míry nevyvedl. Přitom před dvěma desítkami let napříč politickým spektrem dokázali proti rasismu společně pozvednout hlas. Právě na dnešek připadá 20. výročí demonstrace svolané v odpověď na vraždu súdánského studenta. Na vysokoškolských kolejích v Praze jej zavraždil opilý skinhead.

Ilustrační foto
Kuřáci mají další problém. Nezabírají jim léky

„Jsem absolutně šokován, absolutně ohromen a děsím se ze skinheadského hnutí,“ uvedl tehdejší premiér Václav Klaus. S příslibem na zavedení zákonů zakazujících hnutí skinheads na demonstraci vystoupil tehdejší předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman. Přijaty ovšem nikdy nebyly.

Rasistický podtext má zřejmě i případ cestujícího černé pleti v pražské tramvaji, jehož o víkendu ztloukli fotbaloví fanoušci. Jejich čin na svém twitterovém účtu odsoudil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Něco takového je ostudné a naprosto nepřijatelné. Věřím, že incident bude řádně prošetřen a útočníci adekvátně potrestáni,“ uvedl.

Třída 1.C ZŠ profesora Švejcara.
NAŠI PRVŇÁCI: Představujeme žáky ze ZŠ profesora Švejcara