Nejkrásnější dívkou České republiky je od sobotního večera třiadvacetiletá Gabriela Kratochvílová z Vysočiny. Porazila tak devět konkurentek a nasadila si korunku krásy pro letošní rok.

Kratochvílová: Konkurence byla obrovská

„Do poslední chvíle jsem věřila, že bych mohla zvítězit. Konkurence byla obrovská a já nemůžu slovy popsat, jak jsem šťastná," neskrývala dojetí bezprostředně po vyhlášení výsledků při odpovědích redaktorovi Deníku. Nová Česká miss věří, že se jí nyní otevřou dveře do světa modelingu v patrech, o kterých dosud mohla jen snít.

Na finálovém večeru se finalistky předvedly při očekávané promenádě v plavkách, poté se představily při netradičních činnostech, které si vyzkoušely na přelomu ledna a února na Filipínách. Ukázaly tak, jestli dokážou řídit autobus, pracovat na rýžovém poli, naučit děti aerobik či vyrobit kytaru. Vítězka Kratochvílová například uvařila místním obyvatelům jednu z jejich místních specialit ve které nemohla chybět všudypřítomná rýže na tisíc způsobů. Následovala přehlídka ve večerních šatech, ve které si zatančily na muzikálovou melodii. Na housle jim k tomu zahrál mladý houslista Petr Matěják.

Maláčová: Snad lidé nebudou závidět

Z regionálních castingů do finále postoupily dívky ve věku 18 až 24 let. Ředitelka soutěže Michaela Maláčová jim popřála zejména to, aby dále mohly žít v zemi, kde se úspěch cení a nezávidí.

Českou Miss Earth 2013 je jedenadvacetiletá Monika Leová z Dvořiska nedaleko Chocně. I ona se bude za Česko účastnit příslušných mezinárodních soutěží krásy.

Gabriela Kratochvílová.Kdo je… Gabriela Kratochvílová

Nová Česká miss vyrostla ve městě Chotěboř, nyní studuje v Praze na Vysoké škole finanční a správní. Mezi její koníčky patří cestování, fotografování, malování a tanec. Od dětství sportuje – hraje tenis, jezdí na lyžích, bruslí a provozuje aerobik. Závodí také jako mažoretka. Kromě hlavní ceny získala také ocenění posluchačů Frekvence 1 za nejlepší hlasový projev v rádiu.