K čemu jsou nám antioxidanty?
CO SE V ČLÁNKU DOČTETE:
Cejlonská a čínská odrůda
Původně skořice pocházela z kůry cejlonského skořicového stromu. Je známá jako pravá skořice a kdysi se dokonce používala jako platidlo.
Dnes je však oblíbenější odrůda skořice Cassia, která umožňuje pěstování ve větším množství pro hromadnou produkci. Jde o čínskou odrůdu, která se pěstuje v různých zeměpisných oblastech. Proto v obchodech většinou narazíte jen na skořici Cassia.
Cassia má silnou, bohatou, mírně hořkou chuť, díky které je ideální volbou pro těžší pečivo a bývá poměrně levná. Můžete také narazit na skořici Saigon nebo Korintje, což jsou odrůdy skořice Cassia.
Cejlonská, tedy pravá skořice je původní odrůda, nalezená a pěstovaná na Srí Lance. Má sladší, méně hořkou a jemnější chuť. Je také mnohem dražší a hůře se shání.
Její hlavní výhodou oproti Cassii je, že obsahuje velmi nízké množství kumarinu, sloučeniny, která může být pro člověka při vyšších dávkách toxická a dokonce může způsobit poškození jater.
Nahrává se anketa ...
„Cejlonská skořice má nejvýš 0,004 procenta kumarinu, naopak Cassia až pět procent,“ upozorňuje portál o zdraví a zdravém životním stylu PharmEasy.
Rozdíl mezi pravou skořicí a Cassií je zřejmý už na pohled: Cassia je tmavší a její tyčinky jsou duté a tvrdé, naopak cejlonská skořice je světlejší, tyčinky mají více vrstev, jsou křehčí a na profilu připomínají sbalený doutník.
Svitky z kůry
„Skořice se získává z vnitřní kůry malého stálezeleného stromu, oloupe se, položí se na slunce, aby se vysušila, a stočí se do smotků známých jako skořicové tyčinky,“ vysvětluje web BBC Goodfood, který se zabývá zdravým stravováním.
Kůra obsahuje několik speciálních sloučenin, které jsou zodpovědné za její prospěšné zdravotní účinky, například cinnamaldehyd, kyselinu skořicovou a cinnamát.
Za kořeněnou chuť a vůni skořice může látka cinnamaldehyd a absorpce kyslíku. Jak skořice stárne, její barva tmavne a zvýrazňují se pryskyřičné sloučeniny.
Skořice je především vyhledávané koření. Ale vedle toho je i koagulant a zabraňuje krvácení, zvyšuje krevní oběh v děloze, urychluje regeneraci tkání a její složky mají antimikrobiální, protiplísňové, antioxidační a antidiabetické účinky.
„Skořice může také zlepšit zdraví tlustého střeva, a tím snížit riziko jeho rakoviny,“ uvádí studie o skořici, kterou uveřejnil web americké Národní lékařské knihovny. Skořice se také tradičně používá jako zubní prášek a k léčbě bolestí zubů, zubních problémů, ústní mikroflóry a zápachu z úst.
Skořice a její účinky
- Obsahuje rostlinné sloučeniny s ochrannými antioxidačními vlastnostmi.
- Má protizánětlivé účinky.
- Zdá se, že je užitečná při obraně proti infekci.
- Výzkum naznačuje, že skořice může být ochranou proti nachlazení a chřipce.
- Může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi.
- Zdá se, že skořice by mohla pomoci snížit riziko inzulinové rezistence.
- Skořice obsahuje sloučeniny, které zřejmě zpomalují Alzheimerovu chorobu.
- Důsledná konzumace skořice může snížit krevní tlak.
- Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
- Může pomoci obnovit rovnováhu bakterií ve střevě a podpořit dobré trávení.
- Skořice zřejmě může poskytnout určitou ochranu proti rakovině, i když je zapotřebí více studií.
- Tradičně se skořice používá k podpoře zubní hygieny. (Zdroj: BBC Goodfood)
Síla skořice:
Antioxidanty jsou velcí bojovníci
Antioxidanty jsou látky s výbornými protizánětlivé účinky. V našem těle bojují proti škodlivému oxidačnímu stresu, který způsobují volné radikály. Zdrojem oxidačného stresu může být kouření, alkohol, znečištěné životní prostředí či stres.
Oxidační stres je proces, který v těle poškozuje membrány buněk. Konkrétně jej poškozují volné radikály. Jsou to nestabilní molekuly, které nemají kompletní sadu elektronů, a proto se snaží získat elektrony z jiných molekul. V těle je odebírají z buněčných membrán, a tak poškozují buňky. Antioxidanty chrání buňky tím, že poskytují volným radikálům vlastní elektrony. Volné radikály se tak stávají stabilními a už neškodí.
Volné radikály vědci spojují s více než 60 chorobami, mezi nimiž je také rakovina, ateroskleróza, šedý zákal, Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.
Proto jsou antioxidanty pro naše zdraví velmi důležité. Některé z nich si naše tělo vyrábí samo, jiné musíme přijímat prostřednictvím stravy.
„Skořice obsahuje rostlinné sloučeniny zvané polyfenoly, které mají ochranné a antioxidační vlastnosti. Právě tyto sloučeniny poskytují mnoho zdravotních přínosů skořice a podporují její roli jako konzervantu při přípravě jídel,“ uvádí studie o skořici.
Skořice je plná různých ochranných antioxidantů, které snižují poškození volnými radikály a zpomalují proces stárnutí. Vědci identifikovali nejméně 41 různých ochranných sloučenin, které se v tomto voňavém koření nacházejí.
„Podle stupnice ORAC, která se používá k měření koncentrace antioxidantů v různých potravinách, je skořice na sedmém místě mezi všemi potravinami, bylinkami a kořením. Bylo prokázáno, že má větší antioxidační sílu než běžně konzumované bylinky, jako je tymián , česnek a rozmarýn,“ uvádí web Dr. Axe.
Zdravotní přínosy skořice jsou připisovány několika specifickým typům antioxidantů, včetně polyfenolů, kyseliny fenolové a flavonoidů. Tyto sloučeniny působí v boji proti oxidativnímu stresu v těle a bylo zjištěno, že pomáhají i při prevenci chronických onemocnění.
„Skořice je bohatá na antioxidanty, jako je například cholin, beta karoten či alfa-karoten. Skořice je tak silná, že působí jako přírodní konzervant potravin,“ informuje portál PharmEasy.
Mohlo by vás zajímat:
Text najdete zde: Roste za oknem, má antioxidační účinky a čaji z jejích listů se říká tekutá jóga