Pokud nemají zdravotní nebo jiné problémy, pokračují lidé po padesátce dál v takovém životě, na jaký byli zvyklí. „Mají pak pocit, že nepatří do starého železa. Posiluje to i fungování v partnerském vztahu. Sex může být klíčový hlavně pro vztahy, kde uhlazoval konflikty. Pokud se to naruší, pak nastává problém,“ přiblížila Ševčíková.

Právě po padesátce nastává období, kdy se objevují u lidí první potíže sexuálního rázu. Potvrzuje to i gynekolog Karel Klanica. „Jsou období, kdy ženy potřebují gynekologa více a jedním z nich je období přechodu, které bývá kolem padesátky. Mají méně hormonů estrogenů, což může vést k problémům v oblasti genitálu,“ řekl.

Ženy mohou mít podle něj také návaly horka, nespavost, necítí se ani psychicky ideálně.

Ilustrační foto
Nová silnice 43 bez spojky s D52? Křížení dálnic v Brně zahltí auta, varují

Sexuální život má podle získaných údajů u lidí mezi padesáti a pětasedmdesáti lety různorodou roli. Pro někoho je to potvrzení, že s partnerem i po letech společného života jsou stále schopni udržovat si partnerskou intimitu. Pro jiné je to symbol elánu a vitality. „Jeden pán nám dokonce řekl, že kdyby měl se sexuálním životem skončit, znamenalo by to, že je mrtvý,“ doložila psycholožka.

Složitý okamžik nastává třeba, když je starší člověk po smrti dlouhodobého partnera delší dobu sám a rozhodne se hledat nového. „Otázky, které si klade, jsou ještě palčivější než dřív – řeší, zda to ještě dokáže, zda dokáže mít pohlavní styk. Ptají se také sami sebe, jak se vypořádat se situací, kdy už návrat k sexuálnímu životu nebude možný,“ podotýká Ševčíková.

Humorná videa, obrázky a montáže, které kolují na internetu a sociálních sítích. Vtipálci si dobírají změny v karanténě i vládních nařízeních
Internet se směje politikům: Babiš křísí zombie, Mynář chystá zabijačku

Mezi respondenty výzkumu se ale také objevoval názor, že sex je něco, co od určitého věku do života nepatří. „Ženy, které mají potíže si dlouhodobě najít partnera se začínají uzavírat,“ zmínila Ševčíková.

Právě ženy mají podle ní mnohem těžší pozici při hledání partnera ve starším věku. „Na sňatkovém trhu je velká nerovnováha v podílu mužů a žen,“ řekla vědkyně.

Objevují se i příklady, kdy si například starší muž najde mladší partnerku. „Ta očekává, že vztah bude sexuální. Sexuální stránka napomáhá budovat vztah a očekává se to,“ uvedla.

Téma sexu:

- Lidé ho řeší i po padesátce, právě po tomto věku přichází první sexuální potíže
- Bývá provázaný s partnerstvím.
- Pro někoho znamená potvrzení, že i po letech je schopný udržet si partnerskou intimitu.
- Pro jiné symbol elánu a vitality.