Jak využít sedmikrásku chudobku:

| Video: Youtube

Blízkou příbuznou pampelišky ze stejné čeledi hvězdnicovitých je sedmikráska chudobka. U nás bývá někdy také nazývána i jako sedmikráska obecná. Její latinský název zní Bellis perennis a vypovídá mnohé o celkové povaze bylinky: bellis znamená krásný a perennis označuje vytrvalost.

Sedmikráska je vytrvalá bylina s bílo-žlutým květenstvím, přízemní růžicí listů a bezlistým stonkem.

„Obsahuje veliké množství fenolických sloučenin, tříslovin, hořčin a silic, ale také vitaminu C či hořčíku,“ říká Filip Škarda, votický lékárník a člen představenstva České lékárnické komory.

„Posledních zmíněných látek nemá však pro svůj malý vzrůst příliš mnoho, a tudíž není ani jejich významným zdrojem,“ dodává Filip Škarda.

V několika studiích, prováděných na zvířatech a lidských tkáních, byla sedmikráska testována na mnoho léčivých vlastností.

„Za nejdůležitější z nich lze určitě považovat snižování hladiny cukru v krvi, antibakteriální a také protiplísňovou aktivitu,“ říká odborník Filip Škarda.


Nahrává se anketa ...

Sedmikráska podpoří boj s rakovinou

Velmi zajímavé je použití sedmikrásky pro potenciální protirakovinné působení.

„Studie prokázaly účinky extraktů ze sedmikrásky proti nádorovým buňkám u leukemie, nádorů prsu a jater. Z pohledu farmaceuta však nemohu doporučit užívání sedmikrásky jako první či jedinou léčbu rakoviny. Po konzultaci s onkologem a lékárníkem ji však lze použít pro doplňkovou terapii,“ vysvětluje Filip Škarda.

Extrakt ze sedmikrásky také vykazuje významný efekt při ochraně před slunečním zářením, jak naznačuje například studie zaměřená na bioaktivní látky v květu sedmikrásky.

Od jara se sbírají květy

Sedmikrásku můžeme sbírat od brzkého jara až po pozdní podzim. Používáme především její květy. A to jak čerstvé, tak sušené. V ideálním případě je sušíme rychle, v dobře větrané temné místnosti.

Ze sedmikrásek se vyrábí i chutný sirup:

Jak můžeme použít sedmikrásku?

Z čerstvých květů si můžeme vyrobit čaj či sirup. Jak uvádí web Bylinky pro všechny, květy lze jíst také čerstvé přímo na louce. Přidávají se také do jarních salátů a polévek nebo je můžeme jednoduše nasypat na chléb s máslem či tvarohem. Do salátů můžeme nasbírat i listy, a květy použít hlavně na ozdobu.

Lékárník Filip Škarda doporučuje:

  • Příprava sirupu: Nachystáme si skleněnou nádobu s víkem. Do ní vkládáme sedmikrásky, jejichž vrstvu poté zasypeme cukrem. Takto opakujeme, dokud celou nádobu nezaplníme. Na závěr směs stlačíme, doplníme další vrstvou a pevně uzavřeme. Nádobu umístíme na tmavé chladné místo a 2-3 týdny necháme odpočívat. Na závěr scedíme. Uchováváme v chladu a temnu. Sirup použijeme jako sladidlo, či při potížích
  • Sedmikráskové obklady: Při různých kožních potížích nebo poraněních se doporučují sedmikráskové obklady. Čerstvé sedmikrásky rozmělníme s troškou vody. Vzniklou kašovitou hmotu přikládáme na rány, zavážeme a necháme 24hodin působit, poté převážeme. Takto opakujeme až do zhojení. Pokud nemáme čerstvé bylinky, lze sáhnout i po sušených květech. Z nich připravíme nálev, který následně použijeme k obkladům.
  • Sedmikráskový olej: Naložením sedmikrásových květů do libovolných olejů na dva týdny při pokojové teplotě a následným scezením vznikne sedmikráskový olej. Takto připravený olej můžeme použít nejen jako zálivku do salátů, ale i jako přírodní přípravek na opalování.

Jen minimum nežádoucích účinků

„Sedmikráska vykazuje jen málo nežádoucích účinků, mezi které patří hlavně alergie, či přílišné snížení krevního cukru u léčených diabetiků. Pozor si tradičně musejí dát těhotné a kojící ženy. Užití konzultujte se svým lékárníkem,“ dodává Filip Škarda.