Pampeliška neboli smetánka lékařská z čeledi Hvězdnicovitých je bylinka, kterou všichni dobře známe. Původ má zřejmě v Řecku či v severních Himalájích.

„Její název se z řečtiny dá přeložit jako „zápal léčící“, což samo o sobě mnohé naznačuje,“ říká Filip Škarda, votický lékárník a člen představenstva České lékárnické komory.

Pampeliška je vytrvalá bylina typická přízemní růžicí listů, žlutým květenstvím a nepřehlédnutelnými plody. Vždyť kdo by neznal nažky s bílým padáčkovitým chmýřím, které se po fouknutí rozletí? Mezi další poznávací znaky patří často poměrně mohutný kořen, který stejně jako stonek i listy po poranění vypouští bílé hořké mléko.

Jak si udělat kávu z kořene pampelišky:

| Video: Youtube

Kořen pampelišky stojí za pozornost

Pampeliška lékařská je rozšířena prakticky po celém světě. Roste od velice nízkých nadmořských výšek až po úpatí vysokých skal. Je bohatým zdrojem fenolových kyselin, flavonoidů, terpenů, neboli hořčin, vitaminů A, C, E, K a B a také minerálních látek jako jsou vápník, sodík, hořčík, železo, měď, křemík, zinek či mangan.

Kořen pampelišky, v závislosti na ročním období, obsahuje 20-40 % inulinu. Inulin je rozpustná vláknina a velmi hojně se ho využívá nejen v lidovém léčitelství. Podporuje totiž střevní mikroflóru, zlepšuje trávení a má vliv na snížení krevního cukru. „Vliv pampelišky na živý organismus byl prokázán několika studiemi na zvířecích modelech,“ dodává lékárník Filip Škarda.


Nahrává se anketa ...

Studiemi prokázané účinky pampelišky

  • Pampeliška prokazatelně působí na snížení cholesterolu v krvi a její antioxidační účinek chrání kardiovaskulární systém, například snížením krevního tlaku či zlepšením stavu cév.
  • Významný se také ukázal dietetický (odpovídající zásadám správné výživy, pozn. red.) efekt pampelišky: její užívání pomáhá při redukci hmotnosti i střevních potížích, především díky inulinu.
  • Velice zajímavá je také schopnost pampelišky „ředit krev“. Ve studiích s lidskou plazmou byl pozorován významný antikoagulační, čili protisrážlivý efekt.

Komu pampeliška nemusí prospívat

„Ačkoliv pampeliška patří spíše mezi bezpečné rostliny, dávat pozor by si měli lidé léčící se s cukrovkou, těhotné a kojící ženy. Některé studie naznačují možné ovlivnění účinku antibiotik, například ciprofloxacinu,“ upozorňuje lékárník. Pampeliška je blízkou příbuznou heřmánku, který je známým alergenem, pozor si tedy musí dát také lidé trpící alergickými reakcemi.

Pampeliška ovšem není jen významná léčivka. Našla své uplatnění i v potravinářství jako součást salátů, aperitivů či jako náhražka kávy, která se, jako u její příbuzné čekanky, vyrábí z kořene.

Med z pampelišky je vynikající:

Sám sobě bylinkářem

„Pampelišku, stejně jako ostatní rostliny, sbíráme v místech, která nejsou znečištěna. Vyhněte se sběru poblíž silnic, skládek, staveb, ale i polí či jinak zemědělsky užívaných a chemicky ošetřovaných ploch,“ radí Filip Škarda.

Co lze z pampelišky využít:

  • Listy sbíráme od jara do pozdního léta, kdy na jaře obsahují méně hořkých látek a jsou tak příjemnější pro konzumaci.
  • Květy sbíráme pouze čerstvě rozvité.
  • Kořen se sbírá od podzimu do jara, kdy obsahuje největší množství inulinu.

Dobrá barva je jen žlutá

Pampelišku sušíme na dobře větraném, temném místě. Měla by se usušit poměrně rychle. Listy si zachovávají svěží zelenou barvu, květy zůstávají žluté. Jakákoliv jiná barva ukazuje na nesprávné sušení a dále již takovou bylinu není vhodné používat.

Co si z pampelišky připravit?

Čaj: používáme čerstvé nebo sušené byliny, květ i list. Dvě až tři čajové lžičky zalijeme vroucí vodou a necháme přibližně 10 minut vyluhovat. Můžeme dochutit citrónem a pampeliškovým medem. Čaj má mírně diuretické (močopudné, pozn. red.) účinky a napomáhá trávení.

Extrakt: Pampelišku, z níž můžeme použít všechny části včetně kořene, naložíme do 60% lihu. V temnu a chladu necháme 14 dní uležet. Následně rostlinu vymačkáme a scedíme. Výsledný roztok používáme jako tinkturu při zažívacích obtížích jako aperitiv nebo digestiv či preventivně jako kapky.

Pampeliškový sirup/med: Čerstvě rozvité květy pampelišek necháme 10 minut povařit. Takto připravený odvar necháme přes noc odpočívat, ráno scedíme, přidáme cukr, citron a tekutinu svaříme na požadovanou hustotu. Používáme jako sladidlo nebo preventivně jako antioxidant a pro posílení imunity.

Káva z kořene: Kořeny dobře očistíme, oloupeme nebo oškrábeme. Dáme upražit do trouby či na pánev, dokud nezhnědnou a nerozvoní se. Poté je umeleme v mlýnku na kávu a používáme stejně jako mletou kávu.

Čerstvé listy: hodí se do salátů či nádivek.