Jednoduchý recept na lahodnou dušenou mrkev s hráškem:

| Video: Youtube

Beta karoten. Tak se jmenuje pro zdraví nesmírně přínosná látka obsažená v mrkvi. Jedná se o rostlinný pigment, který dodává nejen mrkvi, ale jakékoliv červené, oranžové i žluté zelenině jejich zářivou barvu.

Na beta karotenu je cenné zejména to, že má silné antioxidační vlastnosti. Jedná se vlastně o provitamin A. Když ho sníme v potravě, přemění se až v organismu na vitamin A (zvaný také retinol; pozn. red.).

Antioxidanty jsou pak obecně sloučeniny, které neutralizují nestabilní molekuly, jimž se říká volné radikály.

Když se počet volných radikálů v těle příliš zvýší a způsobí nerovnováhu, vede to k poškození buněk a tkání, tedy odborně řečeno k oxidačnímu stresu. Ten přispívá k rozvoji některých chronických onemocnění. Národní centrum pro zdraví vydalo obsáhlý článek podpořený mnoha studiemi, který naznačuje, že strava bohatá na antioxidanty může posílit zdraví.

Funguje „mrkvové opálení“?

Výživová specialistka Leah Maschino ze Severní Karolíny odpovídala pro web Healthonline na častý dotaz, jestli je bezpečné takzvané „mrkvové opálení“. Tedy jestli je vhodná konzumace většího množství mrkve za účelem stejného zbarvení pokožky jako po oslunění.

„Když lidé se světlou pletí snědí více beta karotenu, než jejich tělo potřebuje pro tvorbu vitaminu A, může to mít za následek změnu barvy pleti. Jedná se o stav nazývaný karotenémie,“ vysvětlila odbornice.

Pět mrkví pro opalovací efekt

I když je karotenémie podle Leah Maschino sama o sobě neškodná, nemusí být vždy zdravé jíst hodně mrkve.

„Počet mrkví potřebný k dosažení tohoto opalovacího efektu je mnohem větší, než byste si mysleli - až pět velkých mrkví denně. Přeháníte-li to však s jednou potravinou, riskujete, že z vašeho jídelníčku vytlačíte jiné potraviny. A spolu s nimi i v nich obsažené důležité živiny,“ připomíná výživová specialistka.

Z mrkve se pečou skvělé dezerty:

Navíc neexistuje žádná záruka, že karotenémie, tedy předávkování mrkví, povede k pěknému bronzovému opálení. Může se stát, že místo toho bude vaše kůže oranžová.

Kuřáci to s mrkvemi nesmějí přehánět

Výživová specialistka také upozorňuje, že není jasné, zda užívání doplňků stravy s betakarotenem může zcela bezpečně pomoci při opalování.

Lidé, kteří kouří nebo kouřili cigarety, by se pak měli těmto doplňkům vyhnout úplně. Příliš mnoho vitaminu A je u této skupiny lidí spojováno se zvýšeným rizikem rakoviny plic a srdečních onemocnění.


Nahrává se anketa ...

Beta karoten má mnoho dalších výhod

Jak uvádí zdravotnický web Healthline, výzkumníci potvrdili mnohé zdravotní přínosy konzumace potravin bohatých na beta karoteny (tedy i mrkve) či doplňování beta karotenů pomocí doplňků stravy.  Podívejme se blíže na některé z nich:

1) Lepší kognitivní funkce

Beta karoten může podle některých studií zlepšovat kognitivní funkce díky svým antioxidačním účinkům. Přehled zahrnující osm studií zaměřených na antioxidanty, včetně beta karotenu, zjistil malé přínosy spojené s užíváním beta karotenu na kognitivní funkce a paměť.

Tato zdravotní výhoda se však týkala jen dlouhodobého doplňování beta karotenu po dobu v průměru 18 let. Existují však dobré důkazy, že konzumace ovoce a zeleniny obecně, včetně těch bohatých na beta karoten, může snížit riziko demence.

2) Dobré zdraví pokožky

Beta karoten může také přispět ke zdraví vaší pokožky. Opět je to pravděpodobně díky jeho antioxidačním účinkům.

Přehled z roku 2012 uvádí, že příjem dostatečného množství antioxidačních mikroživin, včetně beta karotenu, může zvýšit obranyschopnost pokožky proti UV záření a pomáhá udržovat zdraví a vzhled pokožky.

Vědci však upozorňují, že ochrana před sluncem, kterou poskytuje konzumovaný betakaroten, je podstatně nižší než při používání opalovacích krémů. Pouhá konzumace mrkve či beta karotenu ve formě doplňků zkrátka nenahradí na pokožku nanesené prostředky s vysokými SPF faktory.

3) Zdraví očí

Strava bohatá na karotenoidy, jako je beta karoten, může přispívat ke zdraví očí. Chrání před nemocemi postihujícími oči, včetně věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD), která způsobuje ztrátu zraku.

Výzkum z roku 2015 ukázal, že vysoká hladina karotenoidů v krvi může snížit riziko vzniku pokročilé věkem podmíněné makulární degenerace až o 35 %.

4) Prevence některých druhů rakoviny

Výzkumy naznačují, že strava bohatá na potraviny s vysokým obsahem antioxidantů, jako je beta-karoten, může pomáhat chránit před vznikem některých druhů rakoviny. Jedná se třeba o rakovinu prsu před menopauzou, rakovinu plic, nebo rakovinu slinivky břišní.

Mrkev nemusíte chroupat samotnou

Jak mrkev zpracovat do výborného salátu? Recept nabízí kniha Zelenina známé kuchařky a blogerky Terezy Langmajerové.

close Mrkvovo-brokolicový coleslaw salát. info Zdroj: Se svolením nakladatelství Došel karamel zoom_in Mrkvovo-brokolicový coleslaw salát.

Mrkvovo-brokolicový coleslaw salát

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny:
300 g mrkve
300 g brokolicových stonků
1 hrst hladkolisté petrželky
3 lžíce octa
3 lžíce majonézy
1 lžíce cukru
Sůl, černý mletý pepř

Postup:

  • Brokolicové stonky a mrkev nakrájejte na mandolíně na nudličky. Petrželku nakrájejte najemno.
  • Ocet promíchejte s majonézou, cukrem, solí a pepřem.
  • Zálivku promíchejte s nakrájenou brokolicí, mrkví a petrželkou. Salát dejte do lednice na hodinu odležet.

Co jíst, abyste se cítili dobře a podpořili své zdraví? Tomuto tématu se věnujeme pravidelně. Přečtěte si další články níže: