V ČLÁNKU NAJDETE
Kardamom má citrusovo-pryskyřičnou vůni a delikátní chuť. Obsahuje vitaminy C a B, vápník, fosfor, draslík, hořčík, vlákninu, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, bílkoviny a silice. „Kardamom pomáhá proti žaludečním křečím, nadýmání, pálení žáhy, nevolnosti nebo zácpě,“ uvedla v Deníku v článku Zhubnout lze i díky koření některé z pozitivních účinků kardamomu nutriční specialistka Monika Bartolomějová.
Uleví také při bolestech v krku nebo astmatu. Pokud rozkoušete pár semen kardamomu, budete mít během chvíle svěží dech. K čištění zubů a dechu ho využívali už staří Egypťané.
Odkud pochází kardamom
Za původní vlast kardamomu je považovaná Indie a jihovýchodní Asie. Do dalších zemí světa se dostal až v období antiky. „Nyní se kardamom pěstuje především na Cejlonu. Je to stále zelená rostlina, dosahující výšky 2 až 4 metry, s kopinatými a řapíkatými listy. Kvete žlutými květy ve tvaru hroznů. Patří mezi příbuzné zázvoru. Semeno kardamomu, celé i mleté se používá jak v potravinářství, tak v lékařství,“ informoval Deník v článku Malý zázrak jménem kardamom.
Zelený kardamom:
Nejvíc si kardamom oblíbili v arabských zemích. Pravá arabská káva se bez jeho vůně a aroma neobejde.
Jak působí káva s kardamomem a kdo by ji neměl pít
Konzumace orientálního koření pomáhá odstranit vápník z ledvin a podporuje přirozenou imunitu. Antioxidanty, které kardamom obsahuje, regulují krevní tlak. Na antioxidační účinky a snížení tlaku se zaměřila studie z roku 2009. Dospělým účastníkům studie, kteří měli vysoký krevní tlak, byly podávány tři gramy kardamomového prášku. Po 12 týdnech se jim hladiny krevního tlaku snížily na normální rozmezí bez jakýchkoli vedlejších účinků.
Vědci z University v Saudské Arábii zkoumali účinky každodenní konzumace arabské kávy se dvěma různými dávkami kardamomu na krevní tlak, lipidy, srdce a funkci jater.
„Denní konzumace 500 ml arabské kávy s pravidelnými nebo vysokými dávkami kardamomu může být rizikovým faktorem pro kardiovaskulární onemocnění v důsledku zvýšení celkového cholesterolu a takzvaného „špatného cholesterolu“. A to i přes jeho nulový účinek na krevní tlak a záněty, a příznivý vliv na jaterní enzym GGT (Zvýšená hladina GGT ukazuje na poškození jater, pozn. redakce),“ zní závěr ze studie Arabská káva se dvěma dávkami kardamomu: Účinky na zdravotní biomarkery.
Z této studie tedy vyplývá, že kardamom v kávě rozhodně není vhodný pro kardiaky, příznivě však ovlivňuje játra.
Podle jiných výzkumů kardamomový prášek přidaný do kávy pomáhá detoxikovat tělo, takže vás nebudou trápit otoky nohou a nafouklé břicho. Káva je sama o sobě močopudná, takže se z vašeho těla odplaví spolu s přebytečnou tekutinou i toxiny, těžké kovy a další škodlivé látky.
Káva s kardamomem také uklidňuje a pomáhá předcházet stresu. Kardamom má pozitivní vliv i na kůži, kterou chrání před předčasným stárnutím a podobně pozitivně působí i na nehty a vlasy.
Někteří lidé však mohou být na kardamom alergičtí - kardamom v kávě jim tak může způsobit vyrážku a dokonce i dýchací potíže. I když kardamom pomáhá při žaludečních potížách, může u některých lidí způsobit naopak nevolnost.
Kardamon může ovlivňovat některé léky - není vhodný pro nikoho, kdo užívá léky na ředění krve.
Nahrává se anketa ...
Kardamom je zelený a černý
Na trhu je víc druhů kardamomu. „Vyhněte se černému kardamomu. Má silnou, kouřovou chuť, může být i mátový a požitek z vaší kávy přebije. Je také poměrně drahý. Vhodnější je použít ho do slaných pokrmů, jako je kari,“ radí Edmond Hui na kávovém blogu Coffee Informer.
Daleko lepší volbou je podle něj zelený kardamom, kterému se říká pravý. Má svěží květinovou vůni i chuť a je i levnější. „Můžete použít i kardamomový prášek ze zelených lusků a přidat ho do vaší kávy. Nebude ale tak chutný a intenzivní, jako když si kardamom čerstvě namelete,“ doporučuje Edmond Hui.
Jak připravit kávu s kardamomem
Na přípravu šálku horké kávy budete potřebovat 1/4 lžičky mletého zeleného kardamomu, abyste se mohli těšit z jeho zdravotních benefitů. Pokud si kávu sami melete, umelte v mlýnku 20 gramů kávy a čtyři zelené lusky kardamomu. Pokud používáte mletou kávu, můžete semínka ze čtyř lusků nadrtit v hmoždíři. Směs důkladně promíchejte, vložte do french pressu, zalijte horkou vodou a nechte vylouhovat. Pak už stačí stlačit filtr a můžete kávu s kardamomem servírovat.
Recept na kardamomovou kávu nabídla na webu o jídle Hedgecombers Jane Sarchet. Mléko a sladidlo si může přidat každý podle své chuti. „Pokud chcete kávu bílou, jednoduše dolijte tolik studeného mléka, jaké obvykle používáte. Nebo můžete pomocí napěňovače mléka připravit kardamomové latte nebo cappuccino. Já černou kávu většinou nesladím, ale občas si ráda do kávy s kardamomem přidám 1/2 lžičky medu,“ radí Jane Sarchet, jak docílit exotickou chuť.
Ingredience:
- 2 lžíce nebo 7 gramů kávy na porci
- 4 zelené lusky kardamomu
- 1 šálek vody – těsně po varu
Postup:
- Roztrhněte nebo rozřízněte čtyři lusky kardamomu.
- Vyjměte zevnitř drobná semínka.
- Semena rozdrťte pomocí hmoždíře, mlýnku nebo malým kuchyňským robotem.
- Přidejte mletý kardamom do vašeho kávovaru.
- Dolijte vodou a nechte louhovat.
- Nalijte kávu do připraveného šálku.
Shrnutí:
- Káva s kardamomem má nezaměnitelnou chuť a vůni. Koření je oblíbené už od dob antiky.
- Kardamomová káva má mnoho zdravotních benefitů, což potvrzují i vědecké studie. Není ale vhodná pro kardiaky. Dávky kardamomu by neměly být příliš vysoké.
- Na trhu je víc druhů kardamomu. Do kávy je nejlepší použít zelený kardamom.