V ohrožení mohou být především plíce. Z dosavadních testů zatím nevyplývá vyšší výskyt potenciálních následků infekce ve srovnání s ostatními virovými pneumoniemi. Sledování je však teprve na začátku. „V současné době se počet pacientů vyšetřených v naší ambulanci po prodělaném onemocnění Covid-19 pohybuje výrazně přes stovku,“ sdělil Deníku Milan Sova z Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc.

Všichni pacienti podstupují základní pneumologické vyšetření. „Součástí je rentgen plic, vyšetření kapacity plic a vyšetření krve. Pokud je to indikováno, provádíme také například CT hrudníku,“ vysvětlil rozsah testu zástupce přednosty.

MUDr. Libor Zámečník
Primář urologie: Muži o svých problémech mluví méně než ženy

U nemoci Covid-19 způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2 odborníci nejčastěji hovoří o možném riziku rozvoje plicní fibrózy - zjizvení plic. „Je třeba upozornit, že toto riziko je přítomno i u zápalu plic způsobeného jinými činiteli, jako je například chřipka a další viry, a i některými druhy bakterií,“ poukázal olomoucký specialista.

Plíce mají velkou rezervu

Drobné pozánětlivé změny však podle něj nepředstavují pro pacienta omezení. „Plíce jako takové mají poměrně velkou rezervu, což lze dobře ukázat na pacientech, u kterých musela být celá jedna plíce odoperována například kvůli zhoubnému nádoru,“ vysvětlil Milan Sova.

Při kontrolním vyšetření pacientů s prodělanou nákazou novým koronavirem specialisté zatím neodhalili vyšší výskyt potenciálních následků infekce ve srovnání s ostatními virovými pneumoniemi. „Jsme však na počátku sledování,“ uvedl Sova.

Klíšťata jsou letos mimořádně aktivní.
Nemocí od klíšťat přibývá. Za pět let došlo k více než stoprocentnímu nárůstu

V souvislosti s různými spekulacemi o možných trvalých následcích nemoci Covid-19 připomněl, že moderní medicína se řídí principem vědy založené na důkazech. „Tedy, dokud nemáme jasná fakta, neměli bychom předjímat, přijímat ukvapená rozhodnutí a podobně. Bohužel jsme nyní svědky celkem bezprecedentního porušení všech těchto pravidel,“ uvedl.

Unáší nás emoce, ne vědecká fakta

Lékaři se při kontrole pacientů, kteří prodělali covid, zabývají také existencí protilátek. „Stejně jako u většiny virových infekcí, je imunita tvořena hlavně imunitou buněčnou - jednotlivé bílé krvinky jsou schopné zlikvidovat buňky napadené virem, aniž by k tomu potřebovaly protilátky - proto se u celé řady osob protilátky vůbec nevytvoří nebo nejsme schopni jejich hladinu změřit, ale to neznamená, že se s virem již nesetkaly a nejsou potenciálně imunní,“ vysvětloval Milan Sova.

Očkování - Ilustrační foto
Očkování proti chřipce: Dávek letos nebude dost, obávají se praktičtí lékaři

„Z protilátek se stalo heslo, které jenom dokládá, jak se v souvislosti s Covid-19 necháváme unášet emocemi, a ne tvrdými vědeckými daty,“ dodal specialista.

Na kontrolní vyšetření na kliniku může pacienta odeslat praktický lékař, ale stejně tak se zájemce může objednat sám. „Pacienty, o kterých máme informace, například byli hospitalizováni v naší nemocnici, zveme sami. Jedná se zejména o pacienty s těžším průběhem, kde předpokládáme i vyšší riziko dlouhodobých následků,“ sdělil lékař.

"Prověřená" starostka po nákaze

Kontrolní vyšetření na klinice podstoupili koncem srpna například manželé Husičkovi z Náměště na Hané. „Absolvovali jsme RTG plic, spirometrii, odběr krve a manžel, který měl těžší průběh onemocnění, následně ještě detailnější vyšetření plic,“ popisovala Marta Husičková, starostka Náměště na Hané.

Starostka měla v dubnu bezpříznakový průběh Covid-19 a v porovnání s manželem, u něhož se nemoc projevila jako těžká „chřipka“, byla negativní za podstatně delší dobu. „Velice mě zajímalo, zda jsem si po prodělané infekci v těle vytvořila nějaké protilátky. Četla jsem, že u nemocných bez příznaků této nemoci, nebyly většinou zjištěny,“ popisovala. „Protilátky máme oba a lékaři nenašli žádné následky koronavirové nákazy,“ dodala Husičková.

Alzheimerova choroba. Péče o pacienty. Ilustrační foto
Musíme zlepšit post diagnostickou péči, říká gerontoložka Iva Holmerová

Pozvání na kontrolní test přivítali. „Je moc dobře, že se provádí tato následná vyšetření a díky tomu odborníci mohou poznat nové onemocnění a my, pacienti se dozvědět, zda případně nezanechalo nějaké stopy na zdraví,“ hodnotila.

K vyšetření se mohou zájemci objednat na telefonním čísle 588443561. Vyšetření je bezplatné a podmínkou je buďto negativní PCR test nebo vzhledem k současnému nařízení, kdy se kontrolní testy již neprovádějí, nejméně 3 až 4 týdny od infekce.