Co tedy proti boletem nohou pomůže? Řeč je o senzomotorických pomůckách, které účinně stimulují chodila. „Já využívám senzomotorické pomůcky hlavně pro zlepšení regenerace po sportu,“ říká Andrea Součková, zakladatelka a majitelka naBOSo, českého obchodu s barefoot botami. „Třeba úleva nohou od bolesti a vyčerpání po běžeckém tréninku je díky speciálním stimulačním ponožkám k nezaplacení. Chodidlo, a tím i celá noha, se v nich lépe prokrvují a regenerace je tak až dvakrát rychlejší. A to platí i pro péči o nohy po jakékoliv zátěži, třeba po celodenním chození či stání,“ dodává.

Stimulace na chodidlech

Lékařská disciplína, která se věnuje nohám, se nazývá podiatrie. A právě na ni se specializuje Emily Splichal, doktorka s německými kořeny. Celý život se věnovala léčbě nemocí a zranění nohou a během mnohaleté praxe objevila, že příroda nám nenadělila chodidlo s tisíci nervovými zakončeními jen tak. A že procvičováním a stimulací těchto bodů se s naším tělem dějí zázraky, které nás navrací k přirozenému pohybu. Lékařka tak postupně vytvořila řadu senzomotorických stimulačních pomůcek, které lze sehnat i u nás.

Zdroj: Youtube

Bosky nebo s extra vložkou

Doktorka Emily Splichal objevila, že vliv chodidel na pohybový aparát je obrovský, že posilováním chodidla člověk posiluje i tělo. A že ideální boty pro zdraví člověka jsou boty žádné – nejlepší je prostě chodit bos. Ne pro každého je ale možné přejít hned na bosou chůzi. A tak lékařka vymyslela senzomotorickou vložku do bot, která teoreticky funguje jako náhrada chůze bosky.

Stimuluje chodidlo, prokrvuje ho, a tím procvičuje smyslové vnímání chůze i při běžných činnostech. Není třeba mít vložku v botě od rána do večera. Může se z toho stát ranní rituál, který každého po cestě do práce nastartuje do báječného dne. Nebo naopak večerní relax, kdy prokrvení nohou pomůže překonat únavu po celodenní dřině.

Ponožky nastartují i regenerují

Dalším pomocníkem pro stimulující masáž nohou, kterou lékařka vymyslela, jsou speciální ponožky - mají v rubu chodidlové části malé špičaté pyramidky. Člověku neustále připomínají, že má chodidla, která si zaslouží péči.

V bosých botách se noha pohybuje a zahřívá, takže v nich není zima.
Nejlepší obutí na zimu? Bosé boty. Osvědčily se i cestovateli za polárním kruhem

„Díky senzomotorice okamžitě začnete měnit aktivitu svalů nejen na nohách, a tím zlepšíte držení celého těla. Přestože výrobce uvádí, že je fajn ponožky nosit po zátěži a večer pro lepší regeneraci, já je mám nejradši po ránu. Ráno mívám nohy ztuhlé a citlivé. Když si ponožky natáhnu hned u postele a nosím asi 20 minut, než je vyměním za klasické ponožky, nohy jsou parádně rozehřáté, uvolněné a nastartované,“ říká Hana Tonarová, fyzioterapeutka ze zdravotnického zařízení Honeycare v Otradovicích u Prahy.

Malý a pichlavý

Fyzioterapeutka doporučuje používat i další stimulační pomůcku, Neuro Ball, což je míček s drobnými pyramidovým výstupky. „Míček krásně prokrví a stimuluje měkké tkáně nohy. Při šlápnutí patou na určené místo se vám podaří míček rozdělit na dvě polokoule, a to mě na něm baví nejvíc. Na polokoule můžete šlapat oběma nohama najednou, nikam vám neutíkají a můžete tak přesně zacílit na místa, která si chcete vychutnat, promasírovat a uvolnit,“ dodává Hana Tonarová.