Ředkvičky prospívají i půdě

Ředkvičky pocházejí z Asie, ale už ve starověku se rozšířily do Středomoří, takže si na nich prý pochutnávali například dělníci na stavbách egyptských pyramid. Patří do čeledi brukvovitých a jsou plodinou chladného období a krátkého dne, což znamená, že nejlépe rostou na jaře a koncem léta.

Rostlina je jedlá od kořene až po listy včetně semen.

Ředkvičky v truhlíku:

| Video: Youtube

Kdo má k dispozici skleník, zasel ředkvičky zřejmě už v únoru, na záhonech pod širým nebem se však s pěstováním začíná o něco později. Zahrádkáři hovoří o konci března a začátku dubna, záleží však i na počasí a odrůdě. Brzy po výsevu klíčí a během pár týdnů je můžete začít sklízet.

Ředkvičky se stejně jako hlávkový salát často používají jako předkultury, to znamená, že po jejich sklizni můžete na záhon zasít další plodiny.

„Ředkvičky se sklízejí dřív, než ostatní rostliny začnou potřebovat záhon. Navíc jsou ředkvičky dobré pro kypření a kultivaci půdy,“ vysvětluje web The Spruce, který se zaměřuje na rady do domácnosti.


Nahrává se anketa ...

Nevysévejte semena najednou

Semena nevysévejte najednou, ale postupně, aby rostliny nedozrály všechny v jednu dobu, ale ve vlnách. „Protože ředkvičky dozrávají rychle, vysévejte semena postupně vždy po týdnu nebo dvou, abyste si zajistili nepřetržitý přísun ředkviček,“ radí The Spruce. Ve výsevu můžeme pokračovat, dokud je chladno.

close Semena sejte velmi řídce a do hloubky asi jednoho centimetru. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Semena sejte velmi řídce a do hloubky asi jednoho centimetru. Ředkvičky jsou poměrně nenáročné, stačí jim lehčí půdy dostatečně zásobené živinami. Vyžadují nízké dávky dusíku, proto je dobré každoročně prostřídat místo jejich výsevu.

„Půdu nejprve zkypřete, a pokud máte po ruce kompost, můžete ho trochu s půdou smíchat,“ doporučuje iReceptář. Odborníci radí také před výsevem postříkat půdu kopřivovou jíchou, aby se zlepšila její struktura.

Záhon k setí připravte za suchého dne. „Rozbijte hráběmi všechny velké hroudy, odstraňte veškerý plevel a uhrabejte půdu. Odstraňte hrudky hlíny a velké kameny, které budou bránit růstu vzcházejících sazenic,“ uvádí magazín Gardeners World, který se zabývá zahradami a přírodou.

Semena sejte velmi řídce do hloubky asi jednoho centimetru v řádcích vzdálených deset až 15 centimetrů od sebe. Lehce je zakryjte zeminou a dobře zalijte pomocí konve s růžicí. Pokud je sucho, pokračujte v pravidelném zavlažování.

Sucho ředkvičkám neprospívá

Semena by měla vyklíčit do deseti dnů. Jakmile ředkvičky vzejdou, je čas je vyjednotit, aby od sebe byly jednotlivé rostliny vzdáleny asi 2,5 centimetru a měly dost prostoru pro svůj růst. Slabé rostlinky vytrhejte, silné ponechte.

Bulvička ředkvičky může být kulovitá nebo nebo válcovitá. Nejčastěji pěstujeme ředkvičky červené barvy, ale mohou být i bílé, červenobílé, fialové nebo žluté. Barva dužniny však je vždy bílá, u červených ředkviček může mít narůžovělý odstín.

Pokud se na záhonech objeví plevel, zlikvidujte jej, aby ředkvičky nepřipravil o vláhu a živiny.

Aby byly naše ředkvičky šťavnaté, musí podle odborníků rychle vyrůst, proto je potřeba rostlinky hodně zalévat. „Stres ze sucha může způsobit, že kořeny budou mít špatnou chuť a tvrdou texturu,“ varuje web Minnesotské univerzity Extension.

Dostatek vláhy navíc ochrání bulvičky proti popraskání, ke kterému dochází, když po delším suchu začne pršet, a zbaví je škodlivých brouků dřepčíků.

Ředkvičky ve skleníku:

Ředkvičku můžete sníst úplně celou

Když mají ředkvičky průměr asi dva centimetry, což bývá podle počasí asi čtyři týdny po jejich vysetí, přichází čas na sklizeň.

Ředkvičky obsahují mnoho vitaminu C a minerálních látek, především síry, železa, hořčíku a vápníku. Jejich typickou kořenitou až štiplavou chuť způsobuje hořčičný olej, který se v bulvičkách nachází. Nejlepší je konzumovat je čerstvé.

„Ředkvičky jsou nejlepší mladé. Ponechají-li se v zemi dlouho, získají dřevitou strukturu a nahořklou chuť,“ upozorňuje Gardeners World.

Není proto žádoucí ponechávat rostliny příliš dlouho v záhonu. Ředkvičky totiž začnou nakvétat, a to jejich chuť zkazí. „Hraniční termín pro sklizeň je osm až deset týdnů od výsevu,“ uvádí web Garden Gate,  který se věnuje zahradám a zahradničení.

Když ředkvičky sklidíte, odřízněte z nich listy, bulvičky omyjte a uložte do chladničky. Listy však nevyhazujte, obsahují totiž více prospěšných látek než samotný kořen. Nasekané můžete přidávat do salátů, polévek, omáček či pomazánek, nebo z nich vyrobit pesto.

A pokud jste nějaké ředkvičky z nejrůznějších důvodů nestačili sklidit, takže vykvetly, nechte dozrát jejich semena. Můžete z nich mít příští úrodu, nebo si na nich pochutnat. Lusky se semínky totiž mají jemnou pikantní chuť.

„Lusky ředkviček sklízejte, když jsou mladé a jasně zelené, protože později zhořknou a zdřevnatí. Opláchnuté a osušené vydrží v chladničce až týden. Jezte je syrové, v salátech nebo restované,“ doporučuje Garden Gate.