„Dostupnost, co se týče počtu lékařů, je u nás druhá nejvyšší. Jsme daleko před Rakouskem i Německem. Problém je péče pro pacienty na pojišťovnu,“ prohlásil předseda stomatologické komory Roman Šmucler. Lékaři podle něj na pacientech, kteří si nechají udělat jen to, co hradí pojišťovna, prodělávají. Šéf komory zmínil, že nedávno se vyřešil problém s nedostatkem zubařů specializovaných na děti pouze tím, že pojišťovny zvýšily úhrady za ošetřené kazy. 

Den ústního zdraví 

Ač pojišťovny platí za odvrtané kazy více, zubaři podporují povědomí o tom, jak kazivosti chrupu účinně bránit. Právě na dnešek připadá Den ústního zdraví. Jeho tématem je souvislost péče o zuby s celkovým zdravotním stavem. Zánět dásní totiž může zhoršit cukrovku nebo zvýšit riziko kardiovaskulárního onemocnění. Stomatologická komora připravila řadu akcí zaměřených hlavně na správné čištění zubů.

Lékař. Ilustrační foto.
Lékařka zavolala policii na opilce. Na služebně skončila sama s 3,17 promile

Studenti dentální hygieny ve vinohradské nemocnici budou vysvětlovat zájemcům i to, jak a proč používat mezizubní kartáček.V areálu nemocnice vytvoří sedm tematicky zaměřených stanovišť, například na těhotné ženy, seniory, malé děti. Kdo bude mít zájem, může si ve středu prohlédnout výukové centrum dentálních hygienistů během dne otevřených dveří.

Akce Dne ústního zdraví Vinohradská nemocnice dnes po celý den
Studenti 3. lékařské fakulty budou dnes návštěvníkům nemocnice vysvětlovat, jak se správě starat o své zuby.

Výukové centrum studentů 21. 3. 16.00 19.00
Zájemci si mohou prohlédnout výukové centrum studentů dentální hygieny. Sídlí na Alšově nábřeží 6 v Praze 1.

Den otevřených dveří 22. 3. 12.00 16.00
Ordinace dentální hygieny Barrandov Smile pořádá den otevřených dveří.

Přednáška pro maminky 27. 3. 15.30 17.30
Interaktivní přednáška pro veřejnost se koná v mateřském centru Řepík v Praze 6. Zaměřena bude hlavně na zoubky malých dětí a správnou péči o ně.