„Drtivou většinou zraněných jsou senioři. Pády totiž nezvládají tak, jako mladší ročníky," upozornil ředitel řevnické záchranky Bořek Bulíček. „V mnoha případech se stává, že lidé spadnou na obrubník a dosednou si na nohu," popsal Bořek Bulíček případ, ke kterému vyjížděli záchranáři z Trans Hospital Řevnice včera dopoledne. Jak dále uvedl, časté jsou zlomeniny nohou i rukou.

Výjimkou nejsou ani případy, kdy se lidé domnívají, že mají po pádu končetiny pouze naražené. Až v následujících dnech, kdy zraněná místa otečou a jsou bolestivější, volají záchranku.

A co záchranáři radí starším lidem? „Sledovat varování meteorologů a nevycházet ven. Lidé by měli počkat do odpoledních hodin, kdy zledovatělé plochy roztají a sníh bude odklizený. Pokud musí starší lidé například k lékaři, nebo neodkladně na úřad, měli by si vzít s sebou doprovod," radí Bořek Bulíček.

Na ledu nepomůže ani zimní obuv s dobrou podrážkou. Nejen seniory však mohou ochránit hroty, které se nasazují na podrážky či hole. Opatrnost si vyžádají i příští dny. Předpovědi totiž nebezpečnou ledovku opět nevylučují.