O soutěžící se postará instruktor power jógy Václav Krejčík, který týdně s ženami zhodnotí jejich pokrok.

Všechny účastnice projektu se sešly tento týden v Aquapalace v Čestlicích, nejen aby se seznámily, ale také získaly všechny podstatné informace. Finalistky včetně pražské i středočeské dostaly návod, jak správně cvičit a jíst.

Logo reality show Fit s Deníkem.Instruktor power jógy Václav Krejčík, který je odborným garantem projektu Fit s Deníkem, jógou opravdu žije, i když jako dítě prý na žádného sportovce nevypadal.

Jeho další vášeň je cestování, a tak tyto své dvě životní cesty spojil v jednu. Cestuje a místa, kam pojede, si vždy vybírá tak, aby tam mohl, jak jinak, cvičit jógu.

Tak se dostal třeba do Indie, kde na vlastní kůži zažil, co dokáže černá magie. Od té doby věří v sílu energie i v to, že nemusí být používána vždy jen s dobrým úmyslem.

„K udržení váhy je třeba umět cítit sebe sama. Pokud člověk jí jako náplast na své bolístky, tak bude přibírat. Pokud se naučí cítit, kdy má hlad, což je přirozená potřeba, jaký je rytmus dne (kvalitní snídaně, oběd a pak už třeba nic), a vnímá, že kvalitní potravina se musí hledat, tak si váhu udrží," radí Václav Krejčík.

Sdílené hubnutí

Pětatřicetiletá Kateřina Čelakovská z Prahy se do reality show přihlásila, protože je nespokojená sama se sebou. „Byla jsem i u obezitologa, kde mi řekli, že je mi přes třicet, a tak už mi nepůjde zhubnout," vykládá asistentka ředitele v mezinárodní firmě.

S kily navíc začala bojovat po oslavě kulatých třicátých narozenin, hned na to odjela na šest týdnů pracovně do Indie. „Dívala jsem se teď na fotku, kde jsem vyfocená a říkala jsem si, že to nejsem já. Z velikosti 38 je najednou 44. Už jsem si koupila nové oblečení a některé mi poskytla sestra, která naopak zhubla," vysvětluje Kateřina.

V Čestlicích si s dalšími finalistkami padly do oka. „Založila jsem i webové stránky a s Hankou Cihlářovou si pravidelně voláme. I kdybychom to nezvládly, získáme nové přítelkyně," vykládá Kateřina, která si dala za cíl zhubnout dvacet kilo.

Nejvíce ji pobavily tipy, ať si k večeři připraví polévku. Je prý masový typ a má ráda dršťkovou, ale ta se Václavu Krejčíkovi nezamlouvala.

„Přílohy vůbec nemusím, tak jsem si jídelníček trochu upravila. Začnu ráno vlažnou vodou s kapkou citronu. Obecně mám problém, že hodně piju, tak se teď budu hlídat. Překvapilo mě také, že při jídle se nemá pít," uvádí. Problém u ní také bude s tím, že se často setkává s přáteli, proto bude těžší se vyhýbat chipsům nebo sklence vína.

Jógou ke zhubnutí

Finalistka Středočeského kraje Hana Cihlářová se narodila v Kladně, ale aktuálně bydlí v Mirošovicích. Do soutěže ji motivovalo to, že je po nemoci a potřebuje znovu takzvaně nakopnout.

„Chci se dát znovu do pořádku. Když jsem slyšela jméno Václav Krejčík, byla jsem rozhodnutá, protože ho miluju," směje se čtyřiapadesátiletá Hana.

Podle ní se ve dvou lépe táhne, a proto má větší naději, když bude svoje hubnutí sdílet s ostatními. Jejím cílem je shodit devět kilo.

„Vždycky když jsem hubla, říkali mi, ať jím pětkrát denně. Teď mi ale poradili, abych poslouchala svoje tělo a chovala se k němu jako ke slunci. Po ránu pořádnou snídani a později ubírat porce. A když nemám hlad, nemá se to přehánět," objasňuje Hana.

Od proměny si slibuje, že se hodí zpátky do pohody a nabere nějaké svaly. Kromě cvičení si už našla také kurzy jógy, na které se těší.

Václav Krejčík radí, jak hubnoutVezměte si alespoň krátké volno a odjeďte pryč, nebo si jen tak udělejte tři odlehčené dny, které pomohou obnovit vaši energii. Neodkládejte to a rozhodněte se právě teď! Není třeba podstupovat drastické očisty držením dlouhodobých půstů, ale stačí jen umírnit se!

Omezte cukr včetně ovoce, mléčné produkty, bílé pečivo a maso. Je samozřejmostí, že pít budete pouze čistou vodu a bylinné čaje. Z bylinkových čajů dejte přednost kopřivovému čaji a střídejte ho s čajem z ostropeřce. Alkohol, káva, slazené džusy, limonády a šťávy jsou nyní schovány a nekonzumujte je.

Dopřejte si ráno i večer čas na 15 - 30 minut dechových technik. Stačí pohodlně sedět, mít rovná záda a vnímat, jak vzduch při nádechu vstupuje a při výdechu vystupuje pouze nosem. Je lepší, abyste neměli pracovní povinnosti, a energii svého těla jste věnovali regeneraci.