Autor řady oblíbených dětských knih, z nichž mezi nejoblíbenější patří Příběhy včelích medvídků, žil v Berouně. Zde také rád besedoval s dětmi v místních školách nebo v knihovnách. 

Často byl i velmi milým návštěvníkem v redakci Berounského deníku.

V jednom z rozhovorů například prozradil, že začal psát svou první knihu v 17 letech. V počátku se mu prý psalo lehčeji, než nyní. K jeho spisovatelské cti ale nutno podotknout, že všechny knížky, které vyšly z jeho spisovatelského pera, dokázaly pohladit po duši děti, ale i dospělé čtenáře.

Připomeňme si tohoto výjimečného spisovatele a báječného člověka v rozhovoru, který před časem Berounský deník s Jiřím Kahounem udělal:

Příběhy pro děti píšete spoustu let. Kolik knih jste pro ně už vydal?
Přesně to nevím. Ale je jich opravdu hodně. Myslím, že kolem třiceti. Nejznámější z nich jsou Příběhy včelích medvídků. Jejich příběhy byly zpracované jako televizní večerníčky. Jsou to veselé pohádky o čmeláčcích Brumdovi a Čmeldovi, ale i o ostatních postavičkách ze světa broučků. Jejich příběhy volně pokračují v knížkách Jak se mají včelí medvídci? a Včelí medvídci od jara do zimy.

Jak dlouho takovou jednu dětskou knihu píšete?
Tak to je zajímavá otázka. Dávají mně ji často i děti na besedách. Jednou se mne dokonce zeptal chlapec, kolik knih napíšu za den. Ale já vždy dětem odpovídám, že slabá kniha trvá kratší dobu a ta tlustá delší dobu. Ale jsou i knihy, které jsem psal opravdu dost dlouho, a to proto, že se k nim vracím a přepisuji je i několikrát.

Jiří Kahoun besedoval s dětmi
Vzpomínání na jedinečná setkání s Jiřím Kahounem

Kde a v čem čerpáte inspiraci?
Nápady přicházejí různě. Někdy je potkávám ve svém okolí, někdy z vyprávění jiných lidí. Zpočátku mě také hodně inspirovaly vlastní děti. Ty teď nahradila vnoučata. Je ale pravdou, že už postupem času ubývají. Už jich není tolik jako dřív.

Napsal jste toho spoustu. Kolik let už píšete?
Už hodně dlouho. Asi tak pětatřicet let.

Takže se dá říci, že co rok, to jedna kniha.
O těch z poslední doby se to tak dá říci, ale dříve to tak nebylo. Když jsem s psaním začínal, tak jsem psal zejména do časopisů a postupem času jsem se dostal k psaní knih.

Jiří Kahoun besedoval s dětmi
FOTOGALERIE: Jiří Kahoun píše již od 17 let

Dá se říci, že jste odborník na dětské příběhy, vyprávěl jste je i svým dětem?
Mám dvě holčičky. Nikdy jsem jim pohádky nevyprávěl, vždy jsem jim je četl. A nejen svoje pohádky ale i jiné.

Podle některých vašich knih byly natočeny seriály večerníčků. Které to byly?
Nejznámější jsou Příběhy včelích medvídků a Toronto Tom – Kocour z Ameriky.