Po nástupu Lubomíra Zaorálka (ČSSD) do funkce ministra zahraničí se podle Petery změnil pohled na využívání štiřínského areálu pro instituce. „Ty podmínky, které nám tam stanovil, byly velmi výhodné pro Středočeský kraj. Bylo to přibližně 600 korun na osobu a noc, což je velmi dobrá cena," podotkl Petera.

Zemanova prezidentská návštěva středních Čech se konala potřetí, poprvé byl jako prezident na oficiální návštěvě regionu v roce 2013 a podruhé před rokem. Loňská návštěva vyšla kraj podle Petery na 260 tisíc korun.

Prezident v pondělí zavítal do budovy krajského úřadu v Praze a poté navštívil Vlašim na Benešovsku. V úterý zamířil na letiště u Bystřice na Benešovsku a do Berouna a Sedlčan na Příbramsku. Ve středu završil cestu po regionu návštěvou Jinců na Příbramsku.

Čtvrtá návštěva kraje v roce 2017

Příští rok by měl Zeman při své čtvrté návštěvě Středočeského kraje navštívit závod tuzemského výrobce motocyklů Jawa Moto v Týnci nad Sázavou na Benešovsku.

Petera chce Hradu také navrhnout návštěvu mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, mimo jiné kvůli novému vozu třídy SUV, přestože se s jeho výrobou počítá v závodě v Kvasinách.

Čtěte také: Miloš Zeman v Jincích na Příbramsku: Vojáci tu zůstanou, nevěřte fámám