Na transparentech byly nápisy jako "Stop žvástům", "Stop sexismu", "Stop demagogii" nebo "Stop ovarismu". Dva z protestujících rozvinuli i velké červené trenýrky, další poletovaly nad shromážděním připevněné na nafukovacím balonu. "Zase trenýrky? Jděte dělat ostudu jinam!" zvolala jedna z účastnic. "Nemusím s ním souhlasit, ale je to hlava státu," kárala protestující další z žen. Prohlásila také, že Zemanovi odpůrci kazí dobré jméno obce, která se honosí titulem Vesnice roku Středočeského kraje.

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček.
Zeman omilostnil muže s rakovinou trestaného za majetkové zločiny

Prezident na setkání mimo jiné čelil kritice, že se nedávno ve Sněmovně při debatě o šumavském národním parku dopustil sexistického výroku. "Prakticky každý politik na Západě používá jako vtípky některé věci, které můžete považovat za sexistické," namítl Zeman. Klasickým příkladem je americký prezident Donald Trump, dodal a vyvolal tím v táboře odpůrců vlnu nesouhlasných výkřiků.

Trump je přitom za sexistické výroky soustavně kritizován a v reakci na jeho vystupování se v USA konaly masové protesty žen a dalších minorit.

Další účastnici, která Zemana také kritizovala, upozornil na to, že nemůže vydávat svůj názor za názor všech ostatních. Její výrok, že současný prezident škodí všem, označil za velmi silné tvrzení a svým způsobem přeceňování vlastních schopností.

Zeman se ale v Úholičkách dočkal i pochvalných slov. "Chtěla bych vám poděkovat, že objíždíte kraje a že se takhle setkáváte s lidmi," řekla jedna z diskutujících. "Máte naši podporu, je nás hodně," dodala.

Zeman je na prezidentské návštěvě středních Čech počtvrté, dnes navštívil krajský úřad v Praze a město Slaný na Kladensku, kde si prohlédl podnik Ekofrukt, zabývající se pěstováním ovoce a výrobou müsli tyčinek. Ve čtvrtek pojede do Kostelce nad Černými lesy u Prahy, Čáslavi na Kutnohorsku a Benešova a v pátek cestu po regionu uzavře opět ve Slaném.

Ilustrační foto
Řidiči budou plošně stávkovat jen v Jihomoravském kraji