Pražský vrchní soud zrušil loni v kauze Rath rozsudek právě kvůli nezákonným odposlechům, které u nového řízení před Krajským soudem v Praze nepůjdou použít jako důkaz. „Soudce, který zamítl používání odposlechů, má za sebou celou řadu závažných kauz a já uvažuji o tom, že za sérii těchto kauz, nikoli pouze za to, na něj podám kárnou žalobu," řekl Zeman v souvislosti s Rathovým případem. Chce ale ještě počkat, jak dopadne stížnost ministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

David Rath.
Druhá větev Rathovy kauzy se definitivně vrací policii

Justice není nedotknutelná, uvedl Zeman 

Jako příklad toho, proč si myslí, že soudce Zelenka by měl být zbaven taláru, uvedl případ tříleté holčičky, která prý z hladu vypila misku mléka a rodiče ji za to údajně ponořili do vany s ledovou vodou, nutili jíst zvratky a pak ji podle prezidenta bili tak, že zemřela. Soudce přitom podle Zemana překvalifikoval obvinění z vraždy na ublížení z nedbalosti.

„Já si prostě, přátelé, myslím, že justice není nedotknutelná a že jestliže se někteří její představitelé dopouštějí těchto činů, pak je tady prezident a ministr spravedlnosti, kteří by měli zasáhnout," dodal Zeman.

Prezident má svaté právo vyjádřit svůj názor nad jakýmkoliv procesem

Ústavní soud nedávno obdržel Rathovu stížnost na Zemana, v níž se bývalý hejtman domáhá toho, aby se prezident zdržel jakýchkoli přímých či nepřímých zásahů do jeho korupční kauzy. „Domnívám se, že každý občan České republiky, prezidenta nevyjímaje, má svaté právo vyjádřit svůj názor nad jakýmkoliv procesem," řekl k tomu ve středu Zeman. Podotkl, že když se u někoho najdou miliony korun v krabici od vína, takový důkaz se těžko vyvrací.

David Rath.
Rath posílá prezidenta Zemana k Ústavnímu soudu