Pozváno bylo zhruba tisíc lidí, včetně slovenského premiéra Roberta Fica, jehož Zeman familiárně oslovoval "Robo".

"Byl jsem ve Španělském sále několikrát, ale tak úžasnou atmosféru jsem tu ještě nezažil," řekl Fico s vědomím, že se Zeman za tři dny bude ucházet o druhý prezidentský mandát. Čechům a Moravanům blahopřál, že mají prezidenta, který chápe, že "kromě Západu existuje Východ a vedle Severu i Jih, zkrátka že máme čtyři světové strany". Za to sklidil bouřlivý potlesk.

Miloš Zeman
Lékaři: Stav Zemana je dobrý, rakovinu nemá

Prezident Zeman se zamyslel nad tisíceletým obloukem české státnosti. Podle jeho slov například nebylo rakousko-uherské sevření až tak "hrozným jhem" a uvažované federalistické soustátí mohlo být východiskem, kdyby nezvitězila militaristická rakouská klika.

Rok 1948 a komunistický puč podle něj způsobili "blbí ministři, kteří podali demisi, což Gottwaldovi umožnilo mluvit o ústavním procesu". Zeman doslova uvedl, že řešením poválečné situace mohla být "finlandizace" Československa, tedy jeho neutralita pod dohledem Sovětského svazu.

Zeman také řekl, že by bylo dobré popřemýšlet, proč se po okupaci Československa v roce 1968 vojsky Varšavské smlouvy našel jen jediný statečný člověk František Kriegel. A naznačil, že někdejší první tajemník ÚV KSČ Alexander Dubček byl mezi těmi, kteří se "podělali hrůzou".

Dále český prezident prohlásil, že krach socialismu v naší republice "při vší úctě neměla na svědomí Charta 77, ale Michail Gorbačov, jehož přičiněním se rozpadl sovětský blok ".

Prezidentští kandidáti se sešli se studenty z Ústí nad Labem
Prezidentští kandidáti příliš podpory od stran nezískávají

Hradního večirku se zúčastnil i premiér Andrej Babiš, který se nepřetržitě dvě hodiny fotil v sále s fanoušky. Mezi hosty byli i ministři zahraničí Martin Stropnický, vnitra Lubomír Metnar, obrany Karla Šlechtová, zdravotnictví Adam Vojtěch, místního rozvoje Klára Dostálová, sociálních věcí Jaroslava Němcová či školství Robert Plaga.

Nechyběli ani sociální demokraté Jan Hamáček nebo Jaroslav Foldyna.

Vedle kancléře Vratislava Mynáře zářila v ciklámenových šatech jeho manželka, televizní moderátorka Alex.

Většina přítomných, s nimiž Deník hovořil, věří, že Miloš Zeman vyhraje už v prvním kole volby. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna by tím podle svých slov "ušetřil" 270 milionů korun za kolo druhé.

Někteří hosté přesto vyslovili obavu ze Zemanovy zdravotní kondice. "Je zdravý, až na neuropatii a cukrovku", znovu zdůraznil osobní prezidentův lékař Miloslav Kalaš.

Miloš Zeman. Ilustrační foto.
Osobnosti regionů exkluzivně: Prezidentem se opět stane Zeman, porazí Drahoše