„Nejsme zoologická zahrada, ale zoopark, takže se věnujeme v první řadě domácím zvířatům. V dnešní době už totiž děti skoro nevědí, jak vypadá kravička, prasátko, kachna nebo slepička," řekla Ludmila Neveri, která se stará o obyvatele oblíbeného zelčínského zvěřince.

Dětem, které do Zelčína se svými rodiči zavítají, prý většinou do oka nejvíc ze všeho padnou selátka. „Jsou často udivené, když vidí ten obrovský velikostní rozdíl mezi malinkými selátky a obří prasnicí, která jim dává pít," popsala ošetřovatelka a dodala, že zvířata, která bývala dříve součástí každého hospodářství, si nyní lidé opravdu všímají víc než třeba opiček. Ty totiž znají ze všech zoologických zahrad.

Pozornost malých návštěvníků už pět dní poutá telátko, které porodila kráva Jitka. Zatím k němu ale nikdo nesmí. „Matka ho brání, takže jsem se ho ještě ani nedotkla. Jde o mini skot, který se používá převážně v Holandsku ke spásání těžko přístupných luk," líčila Ludmila Neveri, která děti vozí i na fjordských koních. Ty nejmenší si pak většinou sednou na jednoho z poníků.

Domů klidně s morčetem

Vedle koní, prasat a krav se mohou lidé v Zelčíně setkat například také s husami, kachnami, kamerunskými kozami, romanovskými ovcemi nebo s fretkami. Nechybí ani zakrslí králíčci nebo pestrobarevná morčata, z nichž si některé mohou děti odnést i domů. Samozřejmě pokud jim to rodiče dovolí.

Nejvíc návštěvníků zooparkem sice projde o letních prázdninách, ale zájem pokračuje i v zimních měsících. Otevřené dveře tam pro veřejnost mají každý den v týdnu od 10 do 20 hodin. A pokud návštěvníci při prohlídce dostanou hlad, mohou zavítat do hostince U Bedřicha, který stojí v areálu zooparku.

Čtěte také: Rekordní rok pro zoo v Česku: Lidí letos přišlo nejvíc v historii