„Společnost Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav schválila na sklonku minulého týdne ceny vodného a stočného, které budou platit od prvního ledna 2017. Jde o částku 48,92 koruny za metr krychlový pitné vody a 42,58 koruny za metr krychlový za vodu odkanalizovanou," uvedla mluvčí Mladé Boleslavi Hana Kopalová.

Kubík vody tak bude od nového roku stát 91,50 koruny, oproti loňsku to znamená zvýšení ceny o jeden a půl procenta. Minulý rok přitom VaK zvedl ceny o necelá čtyři procenta. Tehdy navíc zdražoval i Centrotherm cenu tepla, a to o 3,2 procenta.

Poplatky za psa a svoz odpadu

Další služby by ve městě automobilů zdražovat neměly, a neplánuje se ani změna výše místních poplatků, ujistila mluvčí magistrátu. Například poplatek za psa se v Mladé Boleslavi nezvyšoval už šestadvacet let, za psa v bytě člověk zaplatí tisíc korun, v případě rodinného domku je to dokonce o polovinu méně.

Už desátým rokem zůstane stejná i cena svozu odpadu, která je v navíc v Mladé Boleslavi zdaleka nejnižší ze všech okolních měst a činí čtyři sta korun (do roku 2007 to bylo 420 korun), a pokud lidé třídí odpad může být cena i mnohem nižší. Nicméně vládnoucí koalice slibuje už řadu let, že bude svoz odpadků pro Boleslaváky zadarmo, k čemuž zatím nedošlo.

Čtěte také: Komunisté předali městu petici proti zamýšlenému zdražování vody