„Je to dlouhé, už aby byl konec," řekl médiím krajský předseda ANO František Petrtýl, který ale jinak průběh kampaně hodnotí kladně. Hnutí ANO se podle něj snaží působit pozitivně a proti nikomu neútočí. „Jestli jsou někde nějaké problémy, tak to většinou bývají vnitřní spory," míní.

Modré zóny se staly tématem kampaně

V Nymburce se minulý týden obměnilo vedení radnice, zastupitelstvo nečekaně odvolalo celou městskou radu včetně starosty Tomáše Macha (ČSSD). Novým starostou zastupitelé zvolili Pavla Fojtíka (Změna pro Nymburk). Hejtman Petera už inicioval setkání se starosty z Nymburska, na němž vyjádřili odvolanému Machovi podporu.

Tématem kampaně a příležitostí pro silnější vyjádření se stalo i nedávné rozšíření modrých zón v Praze, které zkomplikovalo dojíždění Středočechů do metropole. Předseda krajské ODS Jan Skopeček v nadsázce prohlásil, že by se mělo začít uvažovat o přemístění krajského úřadu mimo území Prahy.

Kritizoval také hejtmana za to, že je při jednáních s Prahou údajně málo aktivní. Následné jednání Petery s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) pak ODS označila za projev populismu a alibismu těsně před volbami.

Politici jsou v regionech k vidění častěji

S blížícím se termínem krajských voleb jsou celostátní politici v regionu častěji k vidění. Například v úterý se bude v Králově Dvoře na Berounsku zahajovat výstavba nového školního pavilonu za účasti vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). V sousedním Berouně se tentýž den koná tisková konference vedení města za účasti ministryně školství Kateřiny Valachové, hejtmanova náměstka Jiřího Peřiny a poslance Richarda Dolejše (všichni ČSSD). Tématem bude nedostatečná kapacita základních škol v Berouně.

Čtěte také: Na rozdíl od obecních mohou krajští zastupitelé navrhovat zákony