V tuto chvíli totiž do práce nastupují zástupy restaurátorů, uměleckých kovářů i uklízeček.

Žleby zažívají rušné dny

Čilý ruch nyní panuje například na zámku Žleby. Letos tam totiž dokončují tříletý projekt, který byl zaměřený na generální rekonstrukci střech zámku a také jeho fasád. „Kromě toho se opravují například architektonické prvky kolem oken, parapety a také mříže, které tvoří nedílnou součást architektury," popsal další vnější úpravy Žlebů kastelán Tomáš Řehoř.

Podle jeho slov se nyní počet personálu, který dbá na úklid a opravy zámku, značně znásobil. „Kromě venkovních rekonstrukcí probíhají lokální opravy také v interiérech zámku, například opravy výmaleb, revize a také komplexní konzervace mobiliáře. 
V současnosti se zde tedy provádí generální úklid a také elektroinstalační práce," dodal dále Tomáš Řehoř.

Adventní prohlídky na státním zámku ve Žlebech

Svými „očišťujícími 
a zkrášlujícími procedurami" si projdou nejen zbraně a další předměty ze zbrojnice, ale také koberce, nástěnné tapiserie, tapety, obrazy a další. Už jenom očista křišťálových lustrů je práce pomalu pro celý regiment: nejprve je potřeba sundat z výšky několika metrů dvousetkilový lustr 
z křišťálu. Poté se očistí jeden ověsek po druhém, osuší a nakonec je potřeba celou tuto parádu zase vyzdvihnout zpět do jejích výšin. Parkety v zámku je potřeba navoskovat, k tomu bývá využíván včelí vosk. Na opravách zařízení zámku, které nezřídka poničí při běžném provozu i samotní návštěvníci, se podílí specializované restaurátorské ateliéry a konzervátorské dílny.

V plném nasazení

Žleby jsou nyní plné lidí. „Pohybují se nám tu nyní nejrůznější řemeslníci, restaurátoři, pozlacovači, umělečtí kováři 
a konzervátoři. Naší zaměstnanci jsou nyní v plném nasazení. Kompletní konzervace zařízení zámku se provádí na etapy, kdy každý rok se zrekonstruuje jedna část zámku. Celkový proces je tedy záležitost tří až čtyřletá," vysvětlil postup při těchto pracích kastelán Žlebů.

Kus těchto prací by měla správa zámku ráda hotova do začátku adventu. Právě v tento čas tam odstartují adventní prohlídky zámku. Do té doby je zámek veřejnosti zcela uzavřen. Ani skupiny turistů, kteří si přejí objednat prohlídku mimo sezonu, nyní neuspějí. „Probíhá zde tolik rozsáhlých prací, že by to zkrátka nebylo možné. Zámek se veřejnosti znovu otevře až v době adventu," potvrdil Řehoř.

Adventní prohlídky se uskuteční ve dvou víkendech a scénář, podle kterého se budou prohlídky odehrávat, byl nyní právě dopsán. „V rámci letošních adventních prohlídek si návštěvníci prohlédnou pokoje západního křídla zámku, které patřily knížecí rodině, takže prohlídky budou spíše komorní. Chceme se zaměřit především na znárodnění každodennosti, všedního života aristokratů i jejich personálu," prozradil téma letošních adventních prohlídek ve Žlebech kastelán.

Aristokratický život, cestování, oslavy svátků a rodinných výročí s ním spojených, budou hlavním tématem prohlídek v předvánočním čase. „Návštěvníci se dozví také, jak se rodina připravovala na slavnostní večer, jaké šaty si vybírala, takže dáváme dohromady i historické kostýmy. V provozu bude i naše zámecká kuchyně, kde se hosté dozví, co za jídla se u příležitosti svátků připravovala, 
a to nejen pro knížecí rodinu, ale i personál. Nebude chybět ani ochutnávka cukroví nebo recepty," řekl na závěr Tomáš Řehoř, kastelán zámku Žleby.

Kačina bez vánočních slavností

Bez vánočních slavností se letos musí obejít návštěvníci zámku Kačina. V současné době se tam koná první etapa projektu obnovy elektroinstalace. „Celý projekt je rozdělen do čtyř etap, které budou zrealizovány v časovém rozmezí tří až čtyř let," vysvětlila důvody pro odložení vánočních slavností Alena Štecherová, ředitelka zámku Kačina.

Vánoce na Kačině 2010. 5. 12. 2010

Návštěvníci Kačiny však nemusí želet: již v příští sezoně se na zámek navrátí jezdecké slavnosti s Hubertovou jízdou. Od těchto slavností bylo v dosavadní době třeba ustoupit kvůli rekonstrukci zámeckého parku. „Nyní je již zámecký park dokončen, poslední části rekonstrukce budou předány tento týden ve středu," řekla Alena Štecherová. Zámecký park si návštěvníci užijí po celý rok, bez vstupného. „Bylo pěkné sledovat, jak lidé využili posledního pěkného počasí letos, 
a o víkendu sem do parku chodili hosté se psy nebo děti zde jezdily na kolech," dodala 
s úsměvem ředitelka Kačiny.

Pro pány i dámy

Velikým překvapením pro návštěvníky v příští sezoně je znovuotevření zámecké konírny. „Od jara si mateřské školy nebo žáci ze základních škol vyzkouší také naše nové interaktivní vzdělávací programy, například ten s názvem Hračky našich prababiček. Ten je vhodný především pro děti z mateřských škol," popsala další noviny pro nadcházející sezonu Štecherová.

Uplynulá sezóna přinesla také otevření nové expozice, 
v jejímž rámci se hosté seznamovali se životem ostatních členů zámecké domácnosti. „Prohlédnout si mohli například prádelnu, žehlírnu nebo vinný sklep. Vše vypadá velice opravdově. Jako kdyby si pradlena otřela ruce a na chvíli odešla od práce," sdělila 
s úsměvem Alena Štecherová. Na své si tak přišly především ženy. V nadcházející sezoně je pro příští rok pamatováno i na muže: ty potěší doplnění expozice o informace, jak se zámek Kačina stavěl.

Nyní tam pokračují práce na zazimování po technické stránce, generální úklid čeká zámek až na jaře, kdy se připraví na otevření bran veřejnosti. „Naši sezonu pravidelně zahajujeme poutí, která se uskuteční začátkem dubna," řekla na závěr ředitelka na Kačině Alena Štecherová.

Zámku ve Zruči vládnou svatby

Svatebčané. Ty lze na zámku ve Zruči nad Sázavou potkat celoročně, tedy i v době, kdy jsou prohlídkové okruhy zámku veřejnosti mimo sezonu uzavřeny. Kromě svateb se tam mimo sezonu konají výstavy v galerii a také koncerty v Zrcadlovém sále.

Potěšující bude pro návštěvníky zručského zámku 
v příštím roce rozšíření prohlídkového okruhu. „Rádi bychom rozšířili prohlídkový okruh o dvě místnosti. Ale jen pokud se nám podaří uspět 
v dotačním řízení v krajských fondech. Rádi bychom dále zařídili interiéry zápůjčkou našich obrazů z Národního památkového ústavu, ale nevíme, jestli se nám to do začátku příští sezony podaří. Je to běh na dlouhou trať," popsala Martina Fialová, vedoucí odboru kultury, školství a sportu. Samozřejmě jinak se na zámku ve Zruči nad Sázavou nyní provádí velký úklid a ke konci roku jej čeká inventura majetku.

Přijedou do Zruče filmaři?

Jak dále prozradila Martina Fialová, krása zručného zámku neunikla vedle Žlebů a Kačiny filmařům. Je dost možné, že si dávné sídlo rodu Šebků zahraje také v krátkém televizním spotu. „O náš zámek se zajímali filmaři natáčející spot s automobilem Lexus, jednání stále probíhají, takže zatím nevíme, zda se rozhodnou opravdu pro náš zámek," dodala k zájmu filmařů vedoucí odboru kultury, školství a sportu.

Jinak vedení města Zruč nad Sázavou žádné další veliké rekonstrukce zámku pro období mimo sezonu neplánuje. Kromě svatebčanů zámek mimo sezonu navštěvují například senioři nebo školáci. „Tyto zájezdy jsou v říjnu ještě dost časté, potom se stávají spíše výjimečnými," sdělila na závěr Martina Fialová.