Na čtvrtek a pátek se chystá show Noc filmové hudby, kdy bigbandové těleso Big EVR Band zahraje známé filmové melodie. „K tomu budou patřičné projekce a světelné efekty; prostě nádhera,“ těší se Kateřina Stránská z městského úřadu. Sobota pak bude patřit food festivalu, na který přijede 80 bister nabízejících rozmanité chutě rozličných kuchyní: od domácí po ty světové. „Ta povětšinou zůstanou i v neděli a občerství návštěvníky hudebního festivalu Polabský podzim,“ připomněla Stránská.

Noc filmové hudby, která bude mít ve čtvrtek od 20 hodin veřejně přístupnou generální zkoušku a v pátek ve stejném čase premiéru, už má tradici; do Panské zahrady opět přijede známé filmové melodie zahrát Big EVR Band vedený dirigentem Josefem Popelkou ml. A sílu hudebního zážitku umocní filmové animace a světelné efekty – zakladatel Free Festivalu a hlavní organizátor akce Marek Sklenář ale také slibuje změnu. „Letos to bude opět o pár schodů výše. S dirigentem Josefem Popelkou ml. jsme postavili úplně nový program, přidali nové nástroje jako jsou harfa, Panova flétna, zvony, a dokonce čtyřicetikilová kovadlina,“ připomněl. Hlediště letos pojme přes 2,6 tisíce diváků.

Zdroj: Youtube

Zájemce o zážitek Sklenář zve už na generálku, která se od ostré verze příliš neliší. „Pokud si chcete vychutnat celou show a nevadí vám, že některé pasáže uslyšíte třeba dvakrát, protože někdo například zaspal na startu nebo režie pustila jiné nastavení videa, přijďte,“ poznamenal. Vstupenku je do středy 31. srpna možné koupit v předprodeji na webu freefestival.cz – přičemž generální zkouška Noci filmové hudby přijde na 200 Kč (a děti, senioři i ZTP/P mají vstup zdarma); lístek na páteční show pak v předprodeji stojí 450 Kč. Od středy bude před zámeckými zahradami otevřena festivalová buňka se třemi pokladnami, kde také bude možné koupit vstupenku předem. Tam už ale cena dosahuje 600 Kč.

Sérii koncertů na Letní scéně Michalovická Putna završilo v sobotu vystoupení kapely Hop Trop.
Obrazem: Samson Lenk s kapelou Hop Trop uzavřel sezonu na Letní scéně

Ochutnávka food festivalu čeká už na návštěvníky Noci filmové hudby. První stánky s pokrmy začnou v zahradách zámku fungovat už ve čtvrtek. V sobotu pak návštěvníci mají mít možnost vybírat už z osmi desítek streetfoodových nabídek. Vedle klasiky půjde třeba o kuchyni indonéskou, mongolskou, mexickou, vietnamskou, tuniskou, čínskou či srbskou – a nemůže chybět hmyz, slibuje Sklenář.

K dispozici bude i 16 stanů s doprovodným programem plus dalších 14 v rodinné zóně, upozornila Stránská, že nejde jen o akci pro ty, kteří se chtějí nadlábnout. Lákadlem je například 56metrová překážková dráha. Na příchozí čeká samoobslužná zmrzlinárna, milovníci pálivých papriček se utkají v jejich pojídání v rámci soutěže o největšího „chilližrouta“ – a nebude chybět ani gastrostudio, kde se představí známí kuchaři. „K hodování zahrají kapely i divadelní soubory; vrcholem sobotního večera bude koncert Prague Cello Quartet,“ uvedla dále Stránská.

Ochutnej Evropu v Mladé Boleslavi.
Podívejte se: Pochoutky z celé Evropy oslovily Mladou Boleslav

Řada stánků s jídlem i rodinná zóna zůstane na místě i během nedělního programu Polabského podzimu, kdy se na pódiu vystřídají oblíbení muzikanti z Polabí. Na této akci se vstupem zdarma vystoupí například kapely Houbyzle Rock, The Group, Unicorn Group, Siluety, Paradox Unit nebo zpěvačka DominiKa. „Přidali jsme druhou stage, pojedeme od 11 hodin bez přestávky až do večera,“ připomněl Sklenář.

Část výtěžku ze vstupného a prodeje občerstvení chtějí organizátoři věnovat potřebným. I to už je tradice: v minulých ročnících podpořili například místní azylový dům pro matky s dětmi, lidi bez domova, ale i seniory nebo městské komunitní centrum.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE