Koncept projektu Víkend otevřených zahrad pochází z Velké Británie a koná se každoročně o druhém červnovém víkendu. Z britských ostrovů se přesunul i do dalších zemí a v současnosti je již tradiční akcí ve státech po celé Evropě.

Také v České republice budou zpřístupněné jindy zcela uzavřené zahrady a parky. Ty, které jsou veřejnosti otevřené běžně, chystají oproti obvyklému provozu doplňkové programy, například komentované prohlídky.

Prohlídky nepřístupných prostor doplní výklad

Do francouzského parku na zámku Dobříš se v neděli 14. června mohou návštěvníci podívat výjimečně také v doprovodu průvodce. Od 11, 13 a 15 hodin s ním projdou celý dvouhektarový areál a vyslechnou přitom výklad o historii, výsadbě i architektonických zajímavostech parku. „Při netradiční procházce se podívají také do jindy skrytých prostor.

Navštíví oranžerii, která je dominantou parku a která funguje jako skleník pro teplomilné rostliny. Podívají se do zavlažovacího tunelu s vodovodními trubkami, které rozvádějí vodu do fontán v zahradě, a prohlédnou si také jedinečné pivovarské sklepy z 18. století, které se nacházejí pod úrovní zahrady," sděluje Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

Prezentace významu vegetace veřejnosti

Záměrem mezinárodního projektu je prezentovat veřejnosti význam vegetace a posílit její postavení ve společnosti. Akce si klade za cíl navýšit informovanost a povědomí lidí o zahradním umění, zahradní architektuře, parcích, zahradách a veřejných prostorech. Rozličné venkovní prostory veřejnost pozná i s jejich příběhy a tajemstvími.

Komentované procházky francouzského parku na zámku Dobříš začínají v 11, 13 a 15 hodin. Jednotné vstupné činí 80 korun a je nutné zarezervovat si vstupenku předem (tel: 318 521 240, mailová adresa info@zamekdobris.cz). Prohlídky budou probíhat pouze za příznivého počasí. Zájemci o vstupné do parku bez průvodce zaplatí běžné vstupné 25 korun, rodinné vstupné činí 75 korun.