O omezení vjezdu kamionům nad 12 metrů hovořili pražští magistrátní úředníci od loňského jara. V původní verzi měl začít platit na začátku letošního roku, nakonec k tomu nedošlo.

Případného zákazu se nejvíc obává Středočeský kraj. Středočeští radní na svém čtvrtečním jednání ustanovili pracovní skupinu, která se případným zákazem bude zabývat.

Stavba části silničního obchvatu zatím není realizována

„Cílem pracovní skupiny je připravit se na situaci, jež může nastat a navrhnout řešení, která co nejméně zasáhnou do života obyvatel Středočeského kraje," vysvětlila hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011).

Velkým problémem tranzitní dopravy ve středních Čechách je podle radních skutečnost, že dosud není realizována stavba části silničního obchvatu kolem Prahy číslo 511.

Intenzita nákladních vozidel na Spořilovské spojce vadí obyvatelům 

Trasa má stanovenou objížďku, která vede po části dálnice D1, Spořilovské spojce, Jižní spojce a Šterboholské spojce a v oblasti Černého mostu plynule navazuje na již zrealizovanou část Silničního obchvatu kolem Prahy.

„Právě intenzita nákladních vozidel nad 12 metrů na Spořilovské spojce vadí tamějším obyvatelům, kteří se snaží o omezení této, převážně tranzitní dopravy. Tímto omezením dopravy by ale došlo k velkému přesunu nákladní kamionové dopravy na středočeské silnice především v oblasti Říčanska, Úvalska a Českobrodska," varuje radní pro dopravu František Petrtýl (ANO 2011).

Hrozil by dopravní kolaps? 

Města Říčany a Český Brod již zahájila dopravní opatření před tímto uvažovaným omezením. Pakliže by Praha zakázala vjezd kamionů na své území, uzavřely by své hranice kamionům také. Podle Petrtýla nejsou středočeské silnice stejné kategorie schopny tuto dopravní zátěž přenést a hrozí poškození nebo zcela zničení silničních těles, na které by byla doprava z Prahy přesunuta.

Rada Středočeského kraje konstatovala, že pokud by vstoupila do platnosti veškerá omezení jízdy nákladní dopravy nad 12 metrů, nastane dopravní kolaps nákladní dopravy a řidiči nákladních vozidel nebudou mít náhradní dopravní cestu, kudy by uzavřené úseky silnic objeli.

Čtěte také: Zákaz kamionů bude, ale spíš až za půl roku