Je čtvrtek 5. února loňského roku, krátce po poledni. Na tísňovou linku 158 je oznámeno, že na rybníku v Hřebči se prolomil led s mladíkem a hrozí, že se utopí. Na místo okamžitě vyráží dvojice policistů z Unhoště - Jiří Poch a Luděk Wirth. Když dorazí k rybníku, okamžitě se pouštějí do mladíkovi záchrany.

Muž byl zaklíněn v ledové tříšti asi dvacet metrů od břehu. Neměl v úmyslu spáchat sebevraždu, jen se předváděl se před svými kamarády, kteří byli na břehu. Dvakrát přešel přes zamrzlou hladinu. A jak se říká, do třetice všeho dobrého a zlého, se s ním led prolomil.

Přátelé mu nedokázali pomoci, proto zavolali na tísňovou linku policie. „Snažil jsem se plazit po ledu a dostat se k tonoucímu blíže, zatímco kolega běžel do služebního vozidla pro tažné lano," popsal první reakci Jiří Poch.

Společnými silami se jim, přestože pod nimi led také začal praskat, podařilo lano mladíkovi hodit a vytáhnout ho z pasti ven. „Prokřehlého muže jsme posadili do našeho vozu a počkali na příjezd zdravotnické záchranné služby," řekl k dalšímu sledu události Luděk Wirth. Ta ho odvezla k ošetření do nemocnice.

Prestižní anketa

Jejich hrdinský čin nezůstal bez povšimnutí. Nejprve obsadili v kategorii Čin roku první místo ve středočeském krajském kole prestižní ankety Policista roku první místo. Tím se nominovali do celostátního finále, jež se konalo v závěru června v Top Hotelu Praha.

I v něm zvítězili a stali se tak prvními policisty z Územního odboru Kladno, kteří takového ocenění dosáhli. Navíc už předtím jim policejní prezident Tomáš Tuhý udělil služební medaili Za statečnost.

„První náměstek policejního prezidenta při slavnostním ceremoniálu ankety Policista roku 2015 uvedl: „Těší mě, že policisté dělají Policii České republiky dobré jméno, a to mnohdy nejen v zaměstnání, ale i mimo něj. Pro etickou komisi bylo těžké z kvalitních třiašedesáti nominovaných vybrat ty nejlepší."

A pokud by podobná situace nastala, neváhali by Jiří Pocha a Luděk Wirth riskovat svůj život? „Určitě ne. Jsme prostě vychováni tak trochu jako Mirkové Dušínové," řekl Kladenskému deníku s úsměvem Jiří Poch.

Čtěte také: U policie slouží o čtvrtinu víc lidí než před 25 lety, kdy vznikla