V roce 2012 měla být historická, avšak chátrající stavba, v centru obce srovnána se zemí. Doslova za pět minut dvanáct ji tenkrát zachránili místní aktivní obyvatelé, kteří demolici zastavili.

Dva miliony korun, takovou částku obec na demolici Zděné vyčlenila. Místní starousedlíci se s budovou, do které chodívali v mládí na zábavy, už téměř rozloučili. Dlouhodobé chátrání i požár v roce 2000 způsobily, že její stav byl neúnosný, navíc naděje v lepší zítřky téměř neexistovala.

Obec, která Zděnou v roce 2006 odkoupila za částku přesahující jeden milion korun v dražbě od banky, už dlouhodobě neměla pro její prostory využití. Plány na dům s pečovatelskou službou ztroskotaly na nedostatku peněz. Zbourání se ukázalo jako nejjednodušší a nejlevnější možná verze.

Demolicí budovy by se uvolnil prostor pro rozšíření stávající křižovatky a pro stavbu nového parkoviště. Takový byl totiž záměr vedení obce, co by mělo v samém středu Zaječova vyrůst. Jednoduché, levné a navíc i praktické.

Že by Zděná měla nenávratně zmizet, se nehodlal smířit mladý Aleš Krajdl, který se do rodného Zaječova v té době vrátil po letech strávených v zahraničí. Ač plný síly a odhodlání, sám by proti plánu zbourat druhou nejstarší stavu v obci s patnácti sty obyvateli patrně neuspěl.

Oslovil k pomoci Bedřicha Humla a Vladimíra Havlíka a společně založili občanské sdružení Zděná. Později se k nim přidaly další desítky lidí. Po roce působení vypočítává Krajdl počet členů sdružení na 60 lidí.

Dům za jednu korunu

„Dva týdny jsem tenkrát pobíhal po vesnici, abych nasbíral podpisy k petici proti demolici," vzpomíná mladý inženýr a vystudovaný truhlář. Podle jeho slov byl úspěšný až u 95 procent lidí, kteří svým podpisem podpořili záměr sdružení dům zachovat a následně mu dát i využití.

Jako by obec na nějakého aktivního a silného vůdce do poslední chvíle čekala. K anketě o budoucnosti historického domu, kterou pořádala před tím obec na svém úřadě, dorazilo pouze 14 procent obyvatel Zaječova. Demolice byla zažehnána.

Sdružení koupilo Zděnou v roce 2013 za symbolickou jednu korunu a navíc od obce získalo do začátku 70 tisíc korun na rekonstrukci střešního krovu. Jenže tím celá záchrana teprve začala. Značně zchátralý dům vyžaduje celkovou rekonstrukci, na které sdružení potřebuje sehnat dalších 8 milionů korun.

„Máme štěstí, že jsme na vesnici a všichni se tady známe. Hodně práce si uděláme sami. Pomáhají nám místní zedníci a elektrikáři, učni sem dochází v rámci odborného výcviku," pochvaluje si Krajdl, který se v těchto dnech odhodlává k další výzvě.

Statisícovou půjčku na střechu

Plánuje členy sdružení poprosit o statisícovou půjčku, která by zaplatila novou střechu. „To je částka, kterou jsme schopni splatit," říká. Střešní tašky získala Zděná od firmy za sníženou cenu 170 tisíc, takovou příležitost si Krajdl nechce nechat ujít. Dostat Zděnou pod střechu je teď navíc více než nutné.

Bez peněz se záchrana historického objektu neobejde. Částečnou příležitost dávají granty a dotace, které jsou pro památky vyčleněné. Jenže v tomto případě Zděná naráží. Ta se totiž, i přes svou dlouhou a bohatou historii, památkou patrně nikdy nestane.

Zásahy, které na domě komunisté v 70. letech vykonali, znemožnily navždy její zapsání do seznamu kulturních památek. „Je to škoda, uzavřelo se nám tím mnoho možností," lituje Krajdl, který se už několikrát pokoušel památkáře oslovit se snahou na opravu do původního stavu. Neúspěšně.

S energií do České televize

Sdružení se tedy muselo vydat jinou cestou: pořádá veřejné sbírky, které jim dosud vynesly 52 tisíc korun, organizuje přednášky a výstavy, kde získalo 20 tisíc korun. Pomáhají i veřejné soutěže, naposledy to byla soutěž Pro památky, kterou pořádá Institut pro památky a kulturu, v níž bylo sdružení oceněno sedmým místem a odměnou pět tisíc korun.

Velkou příležitostí nyní bude cyklus pořadů České televize Příběhy neobyčejné energie, v němž byl projekt Zděná vybrán z 500 přihlášek. V druhé polovině letošního roku bude příběh historického domu převeden do dokumentárního filmu a odvysílán spolu dalšími sedmi projekty v televizi.

Vítězný projekt bude odměněn šestimístnou finanční částkou. Krajdl je toho názoru, že zvítězili už tím, že byli porotou vybráni a o jejich aktivitě vznikne film, který bude uveden v televizi. „Je to šance, že si nás všimne nějaký soukromý investor nebo mecenáš a bude nás chtít podpořit," doufá mladý aktivista.

Aleš Krajdl věnuje v momentálně záchraně historického domu veškerý svůj zájem. Přizpůsobil tomu svůj volný i pracovní čas: pracuje v místní škole na poloviční úvazek, zbytek času dává do aktivit na Zděné. Právě vztah k dětem, který na škole získal, ho přivedl i ke smyslu opravy budovy.

Škola bez tělocvičny

Chce, aby ve Zděné vzniklo volnočasové centrum pro sportovní a kulturní aktivity, které by využívaly převážně místní děti. „Je ostuda, že škola dosud nemá pro své žáky pořádnou tělocvičnu. Nyní dochází do lidového domu, jehož prostory jsou ale nedostatečné," zlobí se. Tělocvičnou by sdružení navázalo na historii domu, kdy v něm od roku 1962 sídlili sokolové.

Sportovní klub by však naplnil pouze jednu místnost dvoupatrového domu. Další plány jsou takové, aby v domě vznikla kavárna a v půdních prostorech ubytování pro turisty a správcovský byt. Tedy vše, co podle Krajdla obec v této chvíli postrádá.

Vedení obce záměry sdružení vítá. „Obec bude ráda, když tu takto multifunkční zařízení bude. Právě proto jsme sdružení také finančně podpořili. Byla to jedna z nejvyšších částek, kterou jsme kdy dali. Podporujeme kulturu v obci, takže tento projekt schvalujeme," říká starostka obce Marcela Kořánová.

Jedním dechem však dává najevo i skepsi k úsilí dobrovolníků. To už mluví jako obyvatelka Zaječova. „Můj osobní názor je takový, že tu nenajde kupní sílu," dodává.

Děláme to sami pro sebe

Podobné úsudky si už členové sdružení vyslechli ve středočeské obci ležící 10 kilometrů od Hořovic nejednou. Nejde to, zbytečné, marné. „Chlapi v hospodě se mě ptají, co z toho mám, když sem chodím pracovat zadarmo," hovoří Bedřich Huml, jeden ze zakladatelů sdružení, a pokračuje: „Ale proč bych měl sedět doma u televize nebo vysedávat u piva? Tady mám pocit, že to má smysl."

Rodák ze Zaječova pamatuje doby, kdy do Zděné chodil na limonádu jako pětiletý kluk. „Krásná léta," zasní se. Že by měla stavba zaniknout i se svou historií, se mu nelíbí. Raději přiloží ruku k dílu a dopomůže k její obnově.

„Každý člověk, který je ochoten pro nás něco udělat, má pro nás obrovskou cenu," přidává se do hovoru Krajdl. Podle něj teď bude důležité ve svém odhodlání nepolevovat. Při současném tempu by podle něj mohlo být hotovo za deset let. Ty roky dřiny za to ale stojí. „Děláme to sami pro sebe," dodává Krajdl za všechny členy sdružení Zděná.

Čtěte také: Záchrana památky ve Vlčkovicích se stala pro rodinu životním posláním