Právě zmiňovanou částku získal Šefčík ve zlatnictví na pražské Florenci za řetízek a prsten, který sebral v bytě staré ženy po vraždě, již oba mladíci spáchali v noci z 9. na 10. srpen.

Oba ale počítali podstatně s větším ziskem. Zadlužený Šefčík, pracující pouze příležitostně, očekával, že mu ženina smrt otevře cestu k možnosti volně disponovat s bytem, který na něj babička přepsala (přičemž si v něm formou věcného břemena vyhradila právo dožití); počítal také se získáním odbytného z penzijního připojištění, Novák měl za pomoc při vraždě slíbeno sto tisíc korun. Ševčík, který plánoval vraždu delší dobu a hledal komplice, původně oslovil jiného kamaráda - ten ale požadoval čtyřikrát víc.

Podle zjištění Krajského soudu v Praze, který Šefčíkovi v pondělí prozatím nepravomocně vyměřil 17letý trest a Nováka poslal za mříže na 15 roků, spřádal Šefčík smrtící plány dlouhodobě - přičemž do jeho záměru byli zasvěceni i další kamarádi z fotbalu (a současně z alkoholicko-drogových večírků). Dokonce společně vyrazili sbírat muchomůrky zelené, ale žádné nenašli, pak se zase mudrovalo o možnosti srazit ženu autem. Nakonec si vrazi vybrali jiný způsob usmrcení - zabití ženy ve spánku, a to tak, aby po násilném činu nezůstaly stopy. „Po předchozí domluvě Lukáš Šefčík zardousil ženu polštářem, zatímco Petr Novák ji držel za obě ruce,“ konstatoval předseda trestního senátu Ivo Zelinka.

Soudce současně připomněl, že za předem plánovanou vraždu se zištným motivem hrozilo oběma pachatelům odnětí svobody v rozmezí 15 až 25 let nebo i výjimečný trest do 30 roků; v krajním případě i doživotí. Soud nicméně při svém rozhodování přihlédl jak k míře zavinění obou obžalovaných a k Novákovu přiznání (jež vlastně odstartovalo celé vyšetřování), tak zejména zohlednil nízký věk obou pachatelů, jejich dosavadní bezúhonnost - a také vzal v úvahu vyjádření psychologa, podle jehož posudku existuje naděje na nápravu: prognóza resocializace je „spíše příznivá“. I proto oba vrahy Zelinkův senát posílá pouze do věznice s ostrahou, přestože jinak by pachatelé podobně závažného zločinu měli skončit v kriminále s nejpřísnějším režimem - ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Verdikt, jehož součástí je i rozhodnutí o vyplacení odškodnění ve výši 240 tisíc korun synovi zavražděné a uhrazení nákladů výjezdu záchranné služby k ohledání těla vyčíslených na 4299 korun, zatím není konečný. Kauzou se ještě bude zabývat odvolací Senát Vrchního soudu v Praze. Šefčík podal odvolání na místě, Novák i státní zástupce Tomáš Milec si ponechali lhůty na rozmyšlenou.