Na zlepšení ovzduší ve středních Čechách by mohl Středočeský kraj přispět prostřednictvím dotací z EU téměř 52 miliony korun. Radní na jednání 9. února 2017 odsouhlasili vyhlášení II. kola krajské výzvy programu s názvem „Výměna zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech ve Středočeském kraji 2015-2018".

Peníze musí být použity ve formě zdroje 

Návrh rady musí nyní odsouhlasit krajské zastupitelstvo. Až poté, co tak zastupitelé učiní a po zveřejnění dotačního programu a výzvy na úřední desce, budou moci občané žádat o dotaci, tj. zhruba v polovině měsíce dubna.

Proti předchozím výzvám se tentokrát podmínky pro získání dotace změní. Peníze musí být podle Evropské komise použity pouze na zdroje využívající obnovitelné zdroje energie, tedy na tepelná čerpadla nebo i na kotle na tuhá paliva, které ale spalují výhradně biomasu.

Bude možné si pořídit kotel kombinovaný 

Na rozdíl od prvního kola kotlíkových dotací je nyní vyjmuta možnost pořídit si dotovaný uhelný kotel, plynový kotel nebo kotel kombinovaný, v němž je možné topit vedle obnovitelného paliva také palivem fosilním.

„Nebude tak možné již žádat o doposud hojně dotované kombinované kotle na uhlí a dřevní pelety," upozornil Ivo Šanc, radní Středočeského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství (STAN).

Jermanová věří, že o kotlíkové dotace bude zájem 

Příspěvek na ekologické kotle mají odradit lidi, aby topily neekologickým uhlím. Z vlastní zkušenosti vím, že na znečištění ovzduší zejména v menších obcích a městech se nejvíce podílejí lokální topeniště.

Tedy sousedé, kteří mají zastaralé kotle na uhlí. Očekávám, že o kotlíkové dotace určené na pořízení nových ekologických zdrojů tepla bude opět velký zájem a program tak pomůže zlepšit životní prostředí ve středočeských městech a obcích," doplnila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011).

Čtěte také: NKÚ: Dotace přes 9 miliard výrazně nezlepšily stav přírody v Česku