Většina základních škol prázdniny dětem neprodlužuje, výjimkou regionu je například suchomastská škola, kde dětem začínají prázdniny už ve čtvrtek. I když se ředitelská volna na školách příliš nerozdávají, děti se mají i tak na co těšit. Například starší žáci Jungmannovy základní školy Beroun se v úterý dopoledne vydali do kina. V této berounské škole odpadá odpolední vyučování.

Do berounské Jungmannovy základní školy dochází 674 žáků, prvňáčků je pětašedesát. Děti z prvních tříd mají pololetí spojené nejens prvním vysvědčením, ale čeká je i tradiční pasování na čtenáře. Oproti jiným školám se tam tato akce koná už v polovině školního roku, a to díky takzvané genetické metodě čtení, při které si děti už na Vánoce přečtou svou první knížku s velkými písmeny.

Jeden den oficiálních prázdnin mají i děti v Základní škole Králův Dvůr. „Vysvědčení rozdáváme čtvrtou hodinu. Vyučující zhodnotí dětem nejen prospěch, ale i chování, bude třídnická hodina," popsal ředitel školy Evžen Krob s tím, že do školy dochází více jak pět stovek žáků.

Velkou radost mají z prvňáčků, kterých je tam šest desítek. „Vysvědčení prvňáčků je vždy slavnostní událost. Udělali veliké pokroky, už čtou a počítají. Obě první třídy se povedly, máme z nich velkou radost," prohlásil ředitel Evžen Krob.

Zimní radovánky

Rozdávat vysvědčení se budou i na hořovických základních školách. „Na prvním stupni poslední vyučovací hodinu, na druhém v době, kdy tam třídní učitel vyučuje," popsala ředitelka 1. základní školy Hořovice Eva Krištufová. Zimní sporty si tam užijí ale nejen o volném dni, školáci chodí bruslit i plavat, mladší chodí sáňkovat a všichni žáci této hořovické základní školy si čekání na den prázdnin zpestří zimních karnevalem, který se koná ve středu 1. února.

I řada dalších školáků si užívá zimní radovánky, například ti ze Žebráku se letos poprvé zúčastnili kurzu bruslení. Například na Příbramsku mohou školáci o pololetních a následně o jarních prázdninách vyrazit třeba do hornického muzea na pohádkovou výstavu. Ti, kdo holdují sportu na čerstvém vzduchu, mají nyní příležitost k návštěvě Brd, kde je ideální sněhová pokrývka pro milovníky běžek.

Na delší jarní prázdniny ale nemusí čekat malý Kubík, který se s rodiči chystá o prodlouženém víkendu díky prázdninovému dni na lyže na Šumavu. „Jezdíme tam pravidelně každou zimu a když prázdniny připadají na pátek, vezmou mě rodiče na hory už teď," svěřil se Deníku školák z Příbrami.

Čtěte také: V hodině chemie byli studenti svědky výroby zmrzliny. Tu pak snědli